Vakantie 2023, dag 5, Baza – Jaen   2 comments


Dinsdag 31 oktober 2023, door Cokky.

De route naar Jaen slingert door het afwisselende landschap. eerst rijden we een stukje langs de Via Verde die we gisteren zouden doen, dan door afwisselend droge, lege stukken en langs hectares vol amandelbomen en asperge velden. Voorbij het stuwmeer van Negratin met zijn Amerikaans aandoende rotsformaties zien we steeds meer olijfbomen, kilometers lang olijfbomen. Langs de uitlopen van het Park Sierra de Cazorla rijden we naar het dorpje Quesada waar een koffiestop gepland is. Ons ritje door het dorp wordt bruut onderbroken door een schilder op een hoogwerker en een geparkeerde auto daarnaast die de doorgang blokkeert. Geen ruimte om te keren en Edwin moet een heel eind heuvelop achteruit rijden. Eigenlijk weten we het wel: in een klein dorp moet je nooit van de doorgaande weg af gaan. Maar ja, het gaat bijna altijd goed. Na de koffie zien we nog honderduizenden olijfbomen, het is opvallend rustig overal maar de oogst kan toch ieder moment beginnen, zo te zien. Het begint te regenen maar het zet niet echt door.

Bij de lunch krijgen we, hoe kan het anders, heerlijke olijven. De eigenaar van het restaurant reageert heel enthousiast als hij hoort dat we Nederlanders zijn en haalt een elpee van de Golden Earring tevoorschijn. Hij is een liefhebber van glamrock, op vinyl, en als we toevallig de originele elpee van Lemming weten te vinden, zal hij ons eeuwig dankbaar zijn. Edwin heeft wel eens van die groep gehoord, het zegt mij niks en ze komen nog wel uit Rockanje, leert een snelle Google zoektocht. Voor het geval dat iemand een exemplaar in de kast heeft staan en er afstand van wil doen: José Angel, hornodesalvador@yahoo.es

In Jaen, wereldhoofdstad van de olijfolie, rijden we omhoog naar het kasteel van Santa Catalina. Edwin heeft me wijs gemaakt dat we ook hier weer in een eenvoudig hostal zitten maar tot mijn grote verrassing heeft hij geboekt in de Parador. In het prachtige oude gebouw krijgen we een comfortabele kamer met terras. De gezamenlijke zitkamer is schitterend, het uitzicht over de stad adembenemend. Wat een voorrecht om hier een paar nachten te mogen slapen.

Geplaatst31 oktober 2023 doorEdwin inGeen categorie

2 Reacties op “Vakantie 2023, dag 5, Baza – Jaen

Schrijf je in op reacties met RSS.

  1. Leuk verhaal dat eindigt met een nog leukere verrassing . Leuke dagen gewenst .

    Rijk en ria van eck
  2. Mooi! Het klinkt al zo geweldig! Parador! Wat een romanticus, die Edwin! ❤️

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.