Over ons   38 comments

 

Rentenieren.

Sommige mensen vinden het een rotwoord en maken er “financieel onafhankelijk” van maar zelf vind ik rentenieren het duidelijkst. Alleen voor alle duidelijkheid wij rentenieren niet echt, nee: wij teren in. Dat klinkt in mijn oren nog veel rotter dan rentenieren, “interenieren” dus. Veel mensen hebben belangstelling voor rentenieren en vragen zich af hoeveel geld heb je nu nodig om nooit meer te hoeven werken? Is de gouden handdruk van mijn ex baas wel genoeg? Mensen met veel meer geld dan wij vinden het enorme bedrag dat ze op hun bankrekening hebben staan niet genoeg. Als ik dan verder met ze praat komen er nog wel wat meer bezwaren voor de dag. Ze kunnen geen afscheid nemen van hun demente oma, of de kinderen willen geen afscheid nemen van hun vriendjes. Kortom er is altijd wel iets te vinden om gewoon lekker te blijven waar je bent en niets te veranderen. Ik ga daar tegenwoordig niet meer tegenin, het is gewoon angst en dat respecteer ik. Het is hier trouwens al druk genoeg. Nu een paar tips voor niet-angstige, aanstaande renteniers. Houd bij wat je in Nederland uitgeeft, gewoon per maand en per jaar. Hetzelfde bedrag heb je ook in Spanje nodig. Het is over het algemeen wat goedkoper maar dan zit je aan de veilige kant. Het bedrag wat over is na de aankoop van een huis zet je in een Excel spreadsheet. Reken met 3,5% rente en kijk wanneer het bedrag op is. Nou, leuker kunnen we het niet maken, gemakkelijker wel. Dus nu niet meer vragen hoeveel
geld je nodig hebt om te rentenieren, dat is voor iedereen heel verschillend.
(O,ja, het bedrag in het voorbeeld is fictief en slaat dus niet op ons!)   Download hier de spreadsheet

Geplaatst op 3 september 2011 door Edwin

38 Reacties op “Over ons

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Hebben jullie nog vertrouwen in weblog.nl.? Wij hebben het opgegeven
  en hopen ons archief van 6 jaar en 8 maanden misschien eens terug te zien.

 2. Deze blogger van weblog.nl heeft het opgegeven. Jammer!
  Groet, Wout

  Posted by: vogelverslagen 30 October 2011
  Beste lezers van VogelPunt,

  Een week of acht geleden is VogelPunt samen met zo’n 390.000 andere blogs gemigreerd. Deze migratie zou een paar dagen duren, maar inmiddels zijn we ruim acht weken verder…………………..
  In eerste instantie vond ik het jammer dat ik niet meer kon bloggen, maar naarmate de tijd verstreek, merkte ik dat ik het stiekem ook wel prettig vond, dat ik na een dag vogelen geen blog meer “moest” schrijven. Voorlopig zie ik het als een “blog-vakantie”. Wie weet, begin ik weer eens.
  Hartelijk dank voor de leuke, aanmoedigende, enthousiaste, meelevende reacties die ik de afgelopen jaren van jullie mocht ontvangen. Mocht ik de draad weer oppakken, dan horen jullie van me.
  Hartelijke groet, Luuk

  • jammer de prachtige vogelopnames te missen.wij wonen in Frankrijk en de rode wouw zien we veel bij ons. hoop dat er toch een nieuwe blog komt desnoods 1 maal per week.

 3. Goedemorgen Edwin en Cokky
  Is jullie oude weblog al terug? De mijne wel, maar zonder foto’s en een andere opmaak.
  Blijven jullie waar je nu zit, of stappen jullie weer over.
  Fijn weekend, paula

 4. Na meer dan 2 maanden in Spanje kan k begrijpen waarom jullie in Spanje zijn gaan wonen.
  We hebben 6 weken in Chella gestaan en al die tijd mooi weer gehad. Nu staan we in zuid Spanje en op het ogenblik is het hier koud, hoewel het in Nederland vriest. Spanje is een prachtig land hoewel er wel lelijke dingen zijn, zoals hier zijn grote vlaktes van plastic kassen wat wij niet mooi vinden.
  De hartelijke groeten van
  Sjaak Lekkerkerk

  Sjaak Lekkerkerk
 5. Hola Cokky,
  Cursussen Photoshop heb ik in verleden gegeven. Als je iets in de praktijk wilt zien, met name de glamour retouche, wil ik je graag een en ander laten zien. Vriendelijke groet, Martin Tank

  • Daar wil Cokky graag een keer gebruik van maken. Ze heeft erg veel moeite met portretten opknappen. Vooral omdat de cursus in het Spaans is. Groeten, Edwin.

 6. Goedenavond Edwin & Cokky,na de korte ontmoeting gisteravond op het plein van Lliber,willen wij jullie uitnodigen voor een etentje bij Tramonti in Parcent.
  Het is ons gebleken dat wij nog maar weinig van de omgeving genieten maar meer lijkt het ons prettig om bij een hapje en een slokje even van gedachten te wisselen over deze omgeving.
  Hopende dat jullie deze of volgende week t/m maandag de 20e tijd hebben.Pien is de 21e even naar NL. Anderzijds mag/kan het ook later in aug/september!
  Wij zijn Pien en Mike van Gellekom.

  Bij voorbaat dank,

  Pien & Mike

  Mike van Gellekom
 7. Hallo Cokky en Edwin,

  Leuk om het een en ander over jullie te lezen. Wij zijn bezig om een huis in Moreira te kopen, het duurt wat langer dan wij verwachten. Wij gaan ook naar de notaris in Teulada. Het lijkt ons leuk om (wanneer wij in Spanje zijn) met jullie te brainstormen over het wonen in Spanje. groetjes Fred en Carla

  • Prima, laat de papieren van het huis ook door een advocaat of gestor bekijken. Meestal is een notaris niet genoeg. Wij kennen bijna geen mensen die een huis kochten geheel zonder problemen. (en waar alle papieren in een keer in orde waren.)

 8. Wij hebben inderdaad een gestor, het zwembad en de garage zijn niet geregistreerd in de nota simple (bij het eigendomsregister) wel bij het Kadaster. De maten van de inhoud woning en perceelsgrootte kloppen ook niet, de gestor zoekt dit uit. Kortom wij willen eerst alles goed geregeld hebben en dan pas naar de notaris voor sleuteloverdracht. Als alles verder geregeld is gaan wij op zoek naar een aannemer voor de garage af te bouwen. Misschien weten jullie iemand? groetjes Fred en Carla

  • Beste Fred en Carla,

   Jullie pakken het zo goed aan. Vaak zie je dat het fout gaat en als mensen dan een paar jaar later willen verkopen zitten ze in de problemen. Ik fiets met Toni, hij is voorzitter van de de fietsclub van Pedreguer en heeft zijn bedrijf in Xaló. Hij spreekt een beetje Engels en op kantoor werkt Emma die Engelse ouders heeft en perfect Engels spreekt. Het is een betrouwbare aannemer die ons huis heeft gerenoveerd en ook nieuwe huizen bouwt. Normaal hebben ze geen bezwaar om wat verder weg te werken. Je kunt natuurlijk eerst een begroting aanvragen.

 9. Beste Edwin,

  Dank voor jouw reactie. Wij zijn nog in onderhandeling met ABN AMRO en Caixa Catalunya. Het verbaasd ons dat de kosten voor notaris en advocaat (vaste bij ABN AMRO) hoog zijn. In Nederland wordt er onderhandeld met de notaris voor een hypotheek van rond € 200.000,00 zijn de notariskosten (incl. Kadaster BTW etc. € 600,00) Bij ABN AMRO rekenen zij voor bemiddeling etc. …… ruim € 10.00,00 Zij hebben een vast advocatenkantoor. Ik blijf mij wel over dit soort acties in Spanje verbazen! Marktwerking kennen zij nog niet in Spanje, terwijl het wel een Nederlandse bank is In ieder geval dank voor het adres van de aannemer en wij nemen zeker contact met ze op (als alles rond is)

  Hartelijke groet,

  Fred en Carla

 10. Hey ,ik volg nu al een dik jaar jullie blog ,en kan enorm genieten van de foto”s.ik ga al bijna 12jaar naar benidorm ,altijd strandvakantie gehad ! nu ben ik de laatste 2 jaar het mooie binnenland aan het ontdekken ,en heb al heel goed geten waar ook de plaatselijke bevolking komt !meer dus het binneland in .bv in sella en bij die columbiaan. hebben jullie mij soms nog leuke en lekkere adresjes en tips om te eten ,niets chi chi ,gewoon waar het gezellig en lekker is .l
  vriendelijke groeten uit belgie Sonia

 11. Waar en hoe hebben jullie spaans geleerd?

  • Dat is een lang verhaal. We zijn in 1984 in Nederland begonnen met een cursus voor op vakantie. Dat ging goed en daarna zijn we Spaans op de avond mavo gaan doen. Cokky is daarna doorgegaan en heeft een deelcertificaat Spaans gehaald bij haar VWO diploma. Toen we in Spanje gingen wonen ben ik weer in klas 1 begonnen bij Carmen, hier in het dorp. Na het tweede jaar was volgens Carmen mijn niveau er niet. (of ze vond mij te lastig in de klas) Cokky is gewoon altijd doorgegaan bij Carmen omdat ze vind dat haar Spaans nog lang niet goed is. Volgens mijn Spaanse fietsvriend Alex is dat onzin en spreekt zeker 50% van de dorpsbewoners slechter Castiliaans dan Cokky. En dat komt natuurlijk omdat hier Valenciaans gesproken wordt. Hier een link naar een een stukje dat ik in 2007 heb geschreven.

 12. Hallo Cokky en Edwin

 13. Hallo Cokky en Edwin,

  Ik overweeg om voor langere tijd in Spanje te gaan wonen.
  Ik denk aan een heel eenvoudig woninkje met alleen het hoognodige. (wel electra.)
  Misschien niet eens in een van de grote steden.

  Ik heb zo’n 550,- aan huur te besteden per maand.

  Is er een mogelijkheid?
  Zouden jullie me misschien kunnen helpen met hier en daar wat informatie?

  Veel dank.

  Bas (www.basoostveen.com)

 14. Kunnen jullie b&b in Jalon aan mij doorgeven ik krijg er namelijk maar 2 als ik google er zijn er vast meer te vinden. Graag verneem ik wat adresjes of verhuren jullie ook ?
  Groet Kyra.

 15. Hallo Cokky, we hadden ook graag spaanse les bij Carmen gehad, waar vinden we haar gegevens? Erik& Virginie

  Virginie Blanckaert
 16. Hoi Edwin en Cokky, wij wonen en werken in Saudi en willen met een jaar of drie ook naar Spanje emigreren. Wij kijken elke dag op het internet voor tips en leuke plekjes om te rentenieren. Wij gaan ergens in augustus naar Andalusia eens rondkijken. Veel plezier en gewoon doen wat je leuk vind.

  Gr wim en marja

 17. Ola Edwin en Cokky volgen al jaren vanuit Albir jullie belevenissen.Graag zou ik van jullie willen weten of jullie het adres hebben waar ik goede pasfotos kan maken.Dat hebben jullie toen vanuit jullie omgeving een paar jaar geleden gedaan.Mocht het lukken heel veel dank daarvoor.Blijven jullie volgen.

  coen neijssel
  • Hallo Coen, we hebben het bij een fotograag in de hoofdstraat in Denia laten doen een paar jaar geleden, ik geloof dat je bij het consulaat in La Nucia adressen kan opvragen van fotografen die goedgekeurde pasfotos maken. Succes!

 18. Hallo Edwin,
  Wij wonen in Xalo sinds een jaar en al helemaal ingeburgerd 🙂 Ik zou graag een cursus digitale fotografie doen , helemaal van de start. Weet jij wanneer er een nieuwe cursus start en waar? Cursus mag in het spaans, liefst zelfs
  Alvast bedankt
  Virginie

  Virginie Blanckaert
  • Helaas is de cursus die jij wilt bijna afgelopen. Die is in september begonnen. Volgende keer beter. Als er voldoende mensen zijn komt er dit jaar weer een cursus. Als je vrienden wordt op Facebook van Fto Xaló blijf je op de hoogte wanneer de nieuwe cursus begint. Je hebt een reflexcamera nodig en een statief.

 19. Perfecto! Ik volg het op! Tnx voor de info

 20. Leuke Blog, ik bekijk deze regelmatig. Een een vraagje: wanneer kunnen we het best de bloesemtocht rijden in de Jalon? Vriendelijke groet, Egidia

  • Ik zou niet aankomende zondag gaan omdat het dan best druk is met andere mensen die bloesem gaan kijken. Dus zeg maar vanaf vrijdag de 20ste en dan zeker nog een week. Veel plezier, en misschien zie je ons nog rijden want volgende week hebben we weer een nieuwe groep Fransen.

 21. Grappig we volgen jullie blog en stonden vanmiddag naast jullie op de markt in Xalo
  Was gezellig daar met de worsten en al het andere lekkers.

 22. Hola,

  Wij van Spanje Travel volgen jullie ook via jullie blogberichten. Mogen we jullie blogs delen op onze website?
  We horen graag van jullie info@spanjetravel.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.