Koningsdag in Nederland 2024   1 comment


Donderdag 2 mei 2024 (door Cokky).

Hoogste tijd om weer een bezoekje aan Nederland te brengen. Afgezien van het gebruikelijke bezoek aan familie staan er een aantal andere leuke dingen op de agenda: een bezoek aan de musical “De man van La Mancha” met Huub van der Lubbe in de hoofdrol (beetje verwarrend maar ik ben blij dat ik het gezien heb), tentoonstelling “Bloom” in Paleis Het Loo (prachtig), en Koninginnedag. O nee, dat heet Koningsdag tegenwoordig, maar de traditionele oranje tompoezen, kleedjesmarkt en lintjesregen zijn gelukkig niet veranderd. Heel bijzonder is dat dit jaar Dick een lintje krijgt, in de theaterhangaar van Soldaat van Oranje, op vliegveld Valkenburg. Het is een indrukwekkend evenement, met 23 mensen die de onderscheiding, namens de Koning, opgespeld krijgen door de burgemeester van Katwijk. Veel ouderlingen en bestuursleden van Oranjeverenigingen met een lange staat van dienst. Dick is niet alleen schipper op het pontje van Valkenburg en voorzitter van de fiets/schaatsclub maar levert ook een belangrijke bijdrage aan het behoud van binnenschip de “Wilhelmina”. Erg leuk om hier bij te mogen zijn en om weer even de Katwijkse sfeer te proeven.
Andere hoogtepunten: boerenkaas kopen, schoenen kopen (maat 42 is lastig in Spanje), een bezoek aan de kledingwinkel voor lange mensen (idem), een middagje shoppen in Leiden, fietsen door de regen, de geur van bloeiende meidoorn, nostalgisch eten (patat met, Chinees, broodje haring, asperges).
Een bezoek aan de XL supermarkt en andere typisch Hollandse winkels is de eerste dagen een feest, van herkenning en van verwondering over al die nieuwe producten, daarna begin ik me langzaam te ergeren aan het consumentenparadijs, aan de overdaad, de luxe en de hoeveelheid plastic (zowel verpakkingen als versiertroep). Dan wordt het tijd om weer naar huis te gaan, met mijn nieuwe schoenen en kleren, twee kilo kaas, een paar puzzels gekocht op de kleedjesmarkt en een vracht aan leuke herinneringen.

De column van Maaike over het Lintje voor Dick:

Geplaatst2 mei 2024 doorEdwin inGeen categorie

Een Reactie op “Koningsdag in Nederland 2024

Schrijf je in op reacties met RSS.

  1. Je hebt het leuk gehad en je niet verveeld Cokkie. Je hebt er alles uitgehaald in die paar dagen zo te lezen. Toch weer blij om bij in Spanje te zijn zeker.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.