Vakantie 2023, dag 7, Jaén   2 comments


Donderdag 2 november 2023, door Cokky.

Regen en veel wind vandaag, dat is al lang geleden voorspeld en het klopt precies. Het is een goede dag om de culturele bezienswaardigheden van Jaén te gaan bezoeken. Edwin heeft het goed voorbereid: hoewel het dankzij de navigatie makkelijker is dan vroeger om je per auto in een onbekende stad te begeven, vind ik het stoer hoe hij zich een weg baant door het drukke verkeer en de smalle straten met eenrichtingsverkeer. Hij weet zelfs al dat de plekken in de parkeergarage vrij smal zijn en dat klopt ook, de pilaren en muren dragen de sporen van veel automobilisten die nét te weinig ruimte hadden om erin of eruit te komen.

Na het ontbijt bezoeken we eerst de kathedraal. Groot, indrukwekkend, prachtig. In het museum dat erbij hoort bekijken we de schilderijen, het zilverwerk en een paar prachtige oude boeken. Buiten giert de wind, binnen doen we rustig aan. Eigenlijk is het schandalig maar de iPhone wil ook aandacht. Dus zitten we lekker op een oude kerkbank onder toeziend oog van een heilige, de route uit te zoeken naar de Arabische Baden en een restaurant, en al gauw worden we afgeleid door Facebook en een parasitair probleempje thuis. Er zijn nog ontwormpillen in de la met kattenvoer en al gauw krijgen we bericht dat Tina de pil op heeft.

De wind waait onaangenaam hard door de straten, hier en daar liggen afgebroken boomtakken. Gelukkig is het niet ver lopen naar de volgende culturele halte: de Baños Arabes. Niet alleen de resten van de baden zijn de moeite waard, ook het museum dat eraan vast zit, en dat gewijd is aan landbouw en transport.

Het gaat wat harder regenen en de storm neemt nog niet af. De smalle straatjes van het centrum zijn leuk, al zijn er veel winkeltjes dicht en is er nog het nodige op te knappen hier. Er zijn winkeltjes met religieuze souvenirs, winkels die alleen olijfolie verkopen, koffietentjes gespecialiseerd in wafels en pannenkoeken met Nutella, en zelfs een winkeltje met alleen maar ronde koeken. We drinken eerst een biertje (bij ieder biertje krijg je een tapa hier, goede gewoonte vinden we dat) en gaan dan wat eten in een restaurantje. Dankzij de info op internet bestel ik gefrituurde aubergine met honing, echt heel lekker. De gerechten zijn hier in Andalusië trouwens heel anders dan thuis, ik moet regelmatig opzoeken wat iets is. Het smaakt prima en er zijn nog wat gerechten die we niet geproefd hebben. Morgen gaan we weer verder.

Geplaatst2 november 2023 doorEdwin inGeen categorie

2 Reacties op “Vakantie 2023, dag 7, Jaén

Schrijf je in op reacties met RSS.

  1. Mooie foto’s, lang geleden dat we daar eens waren. Wij reden toen via Granada naar Jaen. Er lag toen ook al sneeuw op de toppen van de bergen. Jammer voor jullie dat er nu een koude wind staat.
    In Julianadorp is het met een zware storm en zeer veel regen fijn om in een warm appartement te wonen. Geniet nog van de komende dagen. We blijven jullie even volgen. Lieve groeten voor jullie beiden, Erik en Elly

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.