Vakantie september 2019, Xaló – Pézenas   2 comments


De route volgend van Edwins fietsvakantie van twee maanden geleden, maar nu per auto, overnachten we de eerste dag in Mora d’Ebre, in een modern hotel tegenover de ruïne van een oud kasteel. Door het hele dorp heen staan informatiepanelen over de burgeroorlog, toen er zwaar gevochten is tijdens de Slag om de Ebro.

Vanaf Mora rijden we op dag 2 via Saifores, waar we 15 jaar geleden een aantal winters opgepast hebben op het huis van Dirk, en op het huis van Daniël en Leonne. Beide huizen zijn inmiddels verkocht, we lopen een rondje en vinden dat er niet veel veranderd is in het dorp. We lunchen in Seva, in hetzelfde restaurant als waar Edwin twee maanden geleden de beste entrecote van heel Spanje at. De ober herkent hem en zijn moeder komt ook uit de keuken om even een handje te geven. Ze vinden het duidelijk leuk dat Edwin vandaag weer zo heel enthousiast dat grote stuk vlees op eet. De rest van het menu is trouwens ook heel lekker, de prijs-kwaliteit verhouding is hier uitstekend. Onze overnachtingsplek is in Terrades bij een kapelletje aan de voer van de Pyreneeën, een prachtige, rustige plek, we zijn de enige gasten en de eigenaar vertelt ons de code van de voordeur en gaat naar huis. Een heel hotel voor ons alleen, dat hebben wij weer. We slapen prima en de volgende ochtend is al het personeel weer aanwezig om ons ontbijt te verzorgen.

Vanuit Terrades rijden we richting Franse grens, Edwin fietst de Col de Coustouges omhoog. Nergens staat een bord dat aangeeft dat we de grens over zijn, nergens staat “Frankrijk”, alles is “Pais Catalan” en overal hangen gele linten en zijn leuzen geschilderd over de politieke gevangenen. Maar we zijn wel degelijk in Frankrijk: de lunch wordt geserveerd om 12.00 uur, op de kaart staan heerlijke maaltijdsalades, het is allemaal net wat verfijnder en duurder dan in Spanje, behalve dan af en toe dat hurktoilet. We rijden langs het Canal du Midi, waar plezierjachten aangemeerd liggen bij schilderachtige dorpjes. De druivenoogst is in volle gang, overal rijden de oogstmachines rond.
Het Oppidum van Enserune is een in de 13e eeuw drooggemalen moerasgebied, We fietsen een stukje langs  het kanaal om de 9 sluisjes van Beziers te bekijken, een toeristische attractie waar zelfs een toeristentreintje naar toe rijdt vanuit het centrum. Rond 1670 is de sluizentrap gebouwd om een hoogteverschil van ruim 20 meter te overbruggen. Een knap staaltje industrieel erfgoed. Nederland blijkt niet het enige land te zijn met een geschiedenis vol polders en kansen en sluizen. We overnachten In Pézenas, een verrassend mooi oud stadje.

 

Posted 28 september 2019 by Edwin in Geen categorie

2 responses to “Vakantie september 2019, Xaló – Pézenas

Subscribe to comments with RSS.

  1. Wat een gezellig verslag weer. Fijne vakantie en veel plezier.

  2. Jij ook op de fiets Cokky? Leuk verslag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.