De Via Verde de El Maigmó, bij Agost   7 comments


Woensdag 5 september 2018.

Ruim een uur rijden bij ons vandaan ligt een mooie Via Verde, een fietsroute op een voormalige spoorlijn, die we nog niet kennen. Bij het verlaten station van Agost begint de 22 kilometer lange Vía Verde de El Maigmó, die ons door het verrassende landschap van bijna woestijnachtige schoonheid voert. Het eerste stuk loopt door landbouwgebied, want hoewel het hier droog is, is de grond erg vruchtbaar en dankzij de irrigatie worden er allerlei gewassen verbouwd. Ook de beplanting langs de Via Verde sluit hierop aan: we rijden langs palmen, vijgenbomen, citroenbomen, granaatappelbomen, kersenbomen, kweeperen en walnotenbomen. Erg leuk gedaan, ze zijn nog redelijk jong dus veel schaduw geven ze nog niet. De route is perfect aangegeven maar al na 5 kilometer wijken we er even van af, eerst is het tijd voor almuerzo in Agost. Hoofdstad van de pottenbakkers en één van de plaatsen waar de witte druiven van de “Vinalopó” groeien die op Oudjaarsnacht, bij iedere klokslag, gegeten worden door alle Spanjaarden. Daarna zijn we voorbereid op de tocht: voortdurend 2 tot 3 procent omhoog fietsen tot aan het eind, bij kilometerpaal 22. Het is een echte via verde, met steenslag als verharding, bankjes, informatiepanelen en de typische houten hekken. Het landschap is vanaf de fiets gezien veel mooier dan het vanuit de auto lijkt. Geen dorpjes verder onderweg, geen water. Maar de beloning aan het eind is de moeite meer dan waard: we komen uit bij een benzinestation dat Edwin bekend voorkomt. We kunnen kiezen tussen het cafetaria of het goede restaurant.  We kiezen voor het laatste en eten een heerlijke maaltijd op het terras. En dan schiet het ons weer te binnen : we zijn hier vorig jaar langs gereden, dit is de toegangsweg naar het stuwmeer van Tibi.
De terugweg is een makkie, voortdurend 2 a 3 procent naar beneden. Raar om te zien hoe rustig het hier is in de druivenvelden, de trossen zijn ingepakt in een speciaal zakje dat ze beschermt, ze rijpen daardoor veel langzamer zodat ze aan het eind van het jaar goed zijn. Morgen bij het ontbijt gaan er vijgen van de Via Verde door de muesli.

Geplaatst5 september 2018 doorEdwin inGeen categorie

7 Reacties op “De Via Verde de El Maigmó, bij Agost

Schrijf je in op reacties met RSS.

  1. Weer eens samen op stap? Mooie tocht. Hebben jullie vakantie?

    • Cokky werkt wat minder op de Touristinfo nu daar extra hulp is zodat we tijd hebben om te trainen voor de vakantie. Op 20 september tot 3 oktober gaan we op fietsvakantie hier in Spanje. Twee keer gebruiken we de auto. Aangezien ze heel weinig gefietst heeft moet haar een beetje in fietsconditie zien te krijgen 🙂

  2. Leuk, ben benieuwd naar jullie belevenissen.

  3. Ziet er leuk uit! Is deze route een beetje redelijk te doen? Ik heb een simpele mountainbike. En waar kan ik deze het beste starten? Alvast bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: