Van Altea naar Alicante, via Mijdrecht   9 comments


gemeentehuis-alicante
Gemeentehuis Alicante

Woensdag 22 februari 2017.

Kroes

Fred en Carla Kroes

We moesten trouwen, zei de notaris. Cokky had die conclusie ook al getrokken. Vanwege de veranderde Europese regelgeving waren onze 35 jaar oude testamenten aan vervanging toe, en wat is er dan makkelijker dan dat te laten doen bij een Nederlandse notaris die zelf ook een huis in Spanje heeft en regelmatig zitting heeft in een kantoor vlakbij. Met het overlijden van mijn vader is het me ook opgevallen hoe prettig het is als al het papierwerk goed geregeld is. Dat testament daar waren we snel uit, maar onze relatie, met een 35 jaar oud samenlevingscontract, was voor de Spaanse wet te vaag. We gaven de notaris gelijk en gingen met frisse tegenzin aan de slag met de papierwinkel. Maar eigenlijk willen we helemaal niet trouwen, al 37 jaar niet. We besluiten ons te beperken tot de testamenten. In Nederland nemen we de toeristische route naar Mijdrecht, op smalle wegen met aan beide kanten water, door een schitterend oer-Hollands landschap. Op het prachtige kantoor van notaris Kroes, waar de “Hallo” op tafel ligt, zetten we onze handtekeningen en dan is dat in ieder geval goed geregeld.

De Valenciaanse regelgeving wordt onder de nieuwe regering ook wat moderner en het ziet er naar uit dat het Spaanse equivalent van “geregistreerd partnerschap” gelijk gesteld gaat worden aan een huwelijk. Vooral met betrekking tot de erfbelasting zou dat voordeliger kunnen zijn voor ons. We verdiepen ons weer in de papierwinkel, we vragen een uittreksel aan dat we niet getrouwd zijn in Nederland, Cokky regelt de overige papieren via het gemeentehuis in Xaló en vandaag zijn we ontboden in Alicante om ons te laten registreren in het “Registro de uniones de hecho”. We worden te woord gestaan door een ambtelijke ambtenaar die wat moppert over ontbrekende papieren, verkeerde papieren, niet gewaarmerkte kopieën en een Spaans formulier over onze burgerlijke staat dat we helemaal niet hadden kunnen krijgen als buitenlander, maar uiteindelijk is het allemaal niet erg. We tekenen en waarschijnlijk krijgen we over twee maanden vanuit Valencia het document opgestuurd en dan zijn we partners volgens de Spaanse wet.

We maken er een dagje uit van: lopen een toeristisch rondje door Alicante met de mooie pleintjes en gevels, en langs de haven. En nu maar afwachten of ze in Valencia ons inderdaad inschrijven in het register. Ik geef nu wel toe dat het advies van de notaris Kroes om te trouwen gemakkelijker en zekerder was geweest. Maar om om die reden te trouwen vind ik niet erg romantisch.

Als je op een foto klikt kom je in de serie.

Posted 22 februari 2017 by Edwin in Geen categorie

9 responses to “Van Altea naar Alicante, via Mijdrecht

Subscribe to comments with RSS.

  1. Het is toch wel een memorabele Spaanse dag en een felicitatie waard, bij dezen 😄

  2. Het is zoiets als : prettige ” voortzetting “. Nog meer geluk en gezondheid toegewenst . En gelukkig heb je altijd de foto’s nog .

    rijk en ria van Eck
  3. En je had natuurlijk een glaasje en hapje kunnen gaan eten bij Otilia. Maar toch gefeliciteerd. Je kunt het maar geregeld hebben.

    • Dat was een goed idee geweest. Helemaal niet meer aan gedacht. Ben trouwens benieuwd of het gaat lukken. Ik denk dat we de eerste buitenlanders zijn die het in Alicante hebben geregeld als het lukt natuurlijk.

  4. Dus een ander soort “boterbriefje”.. Fijn dat het geregeld is…tenminste bijna… Gefeliciteerd “stel”!! Ps…leuke partnerschap trip!!

  5. Kan je eindelijk zeggen dat jullie samen wat hebben ?? Fred is mijn vaste notaris ! maar van zijn Spaanse huis wist ik niet ! komt dus goed van pas…

  6. Gefeliciteerd met deze vastlegging van jullie samen zijn en nog veel gelukkige jaren samen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s