In memoriam Henk Huge (1927-2016)   35 comments


henk

Toespraak Menno:

Beste mensen,

Bij het afscheid van Henk wil ik bij een paar punten stilstaan.

Maar eerst een wat technische mededeling. Gezien zijn liefde voor de natuur hebben we een ecologische kist uitgezocht. De kist is gemaakt van biologisch materiaal, vooral geperst maiszetmeel. Maar het ziet er een beetje uit als plastic, daarom licht ik dat toch even toe. Henk ligt niet in een plastic kist, maar juist een heel natuurvriendelijke kist.

Nu wil ik kort stilstaan bij twee zaken, die ik van hem hoop te hebben geleerd.

Eén van de eigenschappen van Henk was de moed om keuzes te maken en daarbij je hart te volgen en niet altijd voor zekerheid te kiezen. Zo verhuisden wij, het gezin Huge, in 1960 van Den Haag naar Dieren omdat Henk en Riet kozen voor een betere leefomgeving. Edwin had last van astma en we gingen weg uit de stad naar de rand van de Veluwe, waar de lucht schoon was. Het salaris van de nieuwe baan bij Gazelle was lager dan dat Henk verdiende in Den Haag. Riet moest ook werk vinden. Ieder dubbeltje moest worden omgedraaid, de krant moest worden opgezegd. Maar leefklimaat en gezondheid waren belangrijker dan geld. Ze wilden naar buiten en namen die stap.

Ook toen hij zes jaar later beheerder van camping De Voorst in de Noordoostpolder kon worden namen ze een moedige stap. Het werk bij Gazelle beviel niet en Henk had zijn hele leven al gekampeerd. Ieder weekend – samen met Riet – naar een camping. Ook al was toen een weekend maar één dag lang.

Dus we gingen naar de polder, Henk werd campingbeheerder, met een arbeidscontract voor een half jaar en er was ook nog geen huis. Een grote, onzekere stap.

Achteraf zien we dat die keuze goed heeft uitgepakt. Het werk op camping De Voorst was geen blijvertje, maar door die ervaring en door de opgebouwde referenties kreeg Henk de kans om beheerder van camping Harskamperdennen te worden, midden op de Veluwe bij Staatsbosbeheer. En zo kwam hij toch de fabriek uit, kreeg die baan buiten, zonder directe baas, zonder vaste werktijden, wat hij graag wilde.  Hij had van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Overigens is een groot kampeerterrein beheren heel hard werken, waarbij Riets hulp onmisbaar was.

De les die ik daarvan geleerd heb, is dat je stappen moet durven te nemen, ook al is het onzeker en verdient het ook nog minder; als het gaat om wat je graag wil moet je je hart volgen.

De tweede eigenschap die ik wil ophalen is het vermogen van Henk om mensen niet te veroordelen. Hij toonde begrip. Hij had wel een mening over de daden en het gedrag van anderen. Over wat ik deed, of Edwin, over vrienden, familie… Hij kon zeker het gedrag van anderen afkeuren. Maar hij veroordeelde niet. Hij begreep dat andere mensen andere keuzes maken. Ze hebben andere afwegingen, andere normen en waarden, zitten in andere financiële omstandigheden, enzovoort. Dus ook als de mensen om je heen dingen doen die je niet snapt, of zelfs afkeurt, je accepteert dat, je doet er niet moeilijk over en laat zeker niet je relatie beïnvloeden die je met die ander hebt. Daarin had hij vaak begrip en wijsheid.

Er is veel meer te zeggen natuurlijk. Maar hierbij wil ik het laten.

We gaan nu luisteren naar een liefdesliedje, ‘Als de dag van toen’ van Reinhard Mey, omdat liefde en trouw ook zo bij Henk horen.

rouwkaart

Toespraak Edwin:

Genieten.

Mijn vader kon enorm genieten, eigenlijk van alles maar het meest van de natuur.

Zijn genieten ging verder dan bij de meeste mensen. Zo stonden mijn ouders met hun Toyota busje op een stoffige camping bij Águilas. Een camping zonder gras, in een woestijngebied met maar een paar kleine boompjes. Mijn eerste indruk was: wat zielig, hoe houden ze het hier 4 weken uit? Maar iedere dag gingen ze zwemmen in de zee waar mijn vader niet over uitgepraat raakte. “Kijk eens hoe prachtig blauw die zee hier is, en zo warm, en altijd zo mooi glad”. Dat kon ik natuurlijk begrijpen, maar ook op hun kampeerplekje was iedere avond iets prachtigs te zien, vertelde hij. “O ja? Wat dan?”, vroeg ik. “Nou, tegen de avond als we heel stil zitten komt er een muis. Iedere avond loopt hij hier langs het heggetje, dan eet hij wat kruimeltjes brood op, en dan loopt hij weer terug. Waarschijnlijk is het een vrouwtje en heeft ze jonkies. Moet je vanavond maar opletten, zo’n leuke muis! ” Tegen de avond zaten we in spanning te wachten op de muis.  “Kijk daar komt hij”,  fluisterde mijn vader enthousiast. “Van die kant komt hij altijd”. En ja hoor, daar kwam een wel erg grote muis aangelopen, een jonge rat dus met een kale staart en kraaloogjes. De woestijnrat deed wat van hem verwacht werd en mijn vader raakte er niet over uitgepraat. Inwendig lachte ik om zijn aanstekelijk enthousiasme:  ze stonden op een stoffige, desolate camping met ratten en hij vond het prachtig.

Hij genoot,  altijd samen met mijn moeder,  want samen geniet je dubbel. Ook wist hij dit op anderen over te brengen. Hij genoot, van schaapskuddes, kleine dorpjes, lelijke stuwmeren, spinnen, bomen, en van de zon aan een azuurblauwe hemel.

Hij vond het een wonder schone wereld.

Posted 6 januari 2017 by Edwin in Geen categorie

35 responses to “In memoriam Henk Huge (1927-2016)

Subscribe to comments with RSS.

 1. Wat mooi!!

  Met vriendelijke groet, Simone Boogaers.

 2. Heel veel sterkte toegewenst.

 3. Lieve Edwin en Cokky. Dat is schrikken … Ons oprecht medeleven met het overlijden van jullie vader en schoonvader. Wat je zegt , Jullie ouders hebben een prachtig leven gehad , maar dat maakt het gemis er niet minder om .

  Van harte kracht en sterkte toegewenst om met dit verlies om te gaan.

  Lieve Groeten , Rijk en Ria van Eck.

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

 4. P.S. Edwin , het geboorte jaar klopt niet , met de rouwkaart ? Sorry … maar misschien is het je niet opgevallen en vind je het vervelend . Ria van Eck.

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

 5. Gecondoleerd met het overlijden van je (schoon)vader. Wij wensen jullie veel sterkte met dit verlies!
  Ton en Ine Neijenhof

 6. gecondoleerd Edwin en Cokky,

 7. We waren net terug uit Aguilas en waren blij dat we er bij konden zijn. Het was een mooi en waardig afscheid met veel familie en belangstellenden.
  Veel sterkte voor jullie beiden en we houden contact met Riet.
  Hartelijke groeten,
  Erik en Elly LS

 8. Mooi verhaal Edwin met prachtige herinneringen, die blijven goed bewaard.

 9. Mooi, mannen. Elk woord komt binnen.

 10. Gecondoleerd en veel sterkte met het overlijden van jullie vader en schoonvader

 11. Edwin en Cokky, gecondoleerd met het overlijden van je vader/ schoonvader. Veel sterkte met dit gemis. Liefs Marlous

 12. Gecondoleerd en veel sterkte

 13. Edwin en Cokky gecondoleerd met dit grote verlies… Sterkte in de komende tijd…

 14. Edwin en Cokky, gecondoleerd en heel veel sterkte.

 15. Ach wat een verdrietig nieuws. Het leek net of ik jouw vader ook een beetje kende, vooral via de liefdevolle blogs nog niet zo heel lang geleden. Gecondoleerd voor de hele familie en veel sterkte, speciaal voor moeder Riet.

 16. Veel sterkte gewenst!
  Michael en Bernarda

 17. Vledder 07-01-2017

  Goedemiddag Edwin en Cokky,

  Gecondoleerd met het overlijden van je ( schoon) vader.
  Wij wensen jullie heel veel sterkte met dit verlies.
  Met vriendelijke groet.

  Jan en Alie Vogelzang Vledder-Drenthe

  Fam. Vogelzang
 18. Dag Edwin, dag Cokky ook. Van harte gecondoleerd met het overlijden van je vader. Wat heb je dat mooi geschreven over hem. Goed dat je dat hebt gedaan: het laat je gevoelens zien en het verwoord ook de waardering voor je vader. Zijn passie heeft hij wel op jou overgedragen. En wat is er mooier dan te zijn in en te genieten van de natuur. Je neemt zijn passie mee in jou, jullie leven en zó blijft hij toch bij je, jullie. Wij wensen jullie sterkte toe met het verwerken van het ontvallen van je vader, van je schoonvader.

  Ed en Egidia Hempenius
 19. Beste Edwin & Cokky,
  Heel veel sterkte bij het verlies dat jullie nu treft. Ja, koester maar al die mooie herinneringen.
  Martine & Erik

 20. Ons medeleven Cokky en Edwin. Wat een prachtige herinneringen hebben jullie. Ik zie wel het een en ander van je vader in jou terug Edwin. Alle mooie herinneringen zijn hopelijk een grote steun voor jullie de komende tijd. Groeten, Dik en Leonie

 21. Mooie herinneringen bij een verdrietig bericht. Van harte gecondoleerd met dit grote verlies.

 22. Oh wat een verdrietig bericht. Gecondoleerd Edwin en Cokky.
  Heel ontroerend om te lezen. En opnieuw zo bijzonder dat jullie dit met ons delen. Koester jullie herinneringen!
  Sterkte, Johanna

 23. Gecondoleerd en sterkte !

 24. Lieve Edwin

  Prachtig mooi stuk van beiden, met respect en vol liefde geschreven.

  Liefde is het enige waar het om draait in het leven en het enige blijvende.

  Liefde voor elkaar, de natuur een muisratje, het maakt niet uit.

  Edwin heel veel sterkte, ondanks dat zijn heengaan voorspelbaar geweest.

  Je hebt gelukkig mooie herinneringen aan hem.

  Veel liefs ,ook voor Cokky

  ________________________________

  Carol van Gisbergen
 25. Hay Edwin,

  Van Harte Gecondoleerd. Natuurlijk ook voor Cokky. Sterkte en groeten.
  Alexander

 26. Gecondoleerd met het verlies van jullie vader Edwin en Cokky, sterkte toegewenst.

  Jan en Marian Boere
 27. Hierbij wil ik iedereen bedanken voor jullie medeleven na het overlijden van mijn vader. Zoveel reacties hebben mij en mijn familie heel erg goed gedaan. Heel erg bedankt!

 28. Hi Edwin en Cokky,
  Gecondoleerd met het verlies van jullie vader/schoonvader. Sterkte.
  Peter

  Peter van Deursen
 29. Gecondoleerd met dit verlies….mooi verhaal en wijze lessen, die blijven altijd.

 30. Beste Edwin, Cokky, moeder Riet en familie.

  Wij wensen jullie heel veel sterkte met het verlies van jullie (schoon)vader en man.
  Wat een leuke verhalen van een mooi mens die zo van het leven genoot!
  De natuur geeft en neemt……
  Derk en Margreet.

  Derk & Margreet
 31. Wat een voorbeeld deze ouders. Condoleances van ons beiden met zijn heengaan. Nu extra zorg voor de moeder die zo alleen achterblijft. Veel sterkte toegewenst

 32. heel veel sterkte met het verlies van jullie (schoon)vader en de wederhelft van moeder Riet, we genieten van jullie blogs en fb berichten. Hopen dat er ergens steun en sterkte wordt gevonden om het te verwerken, willy

 33. Gecondoleerd met het verlies van jullie vader en schoonvader. Heel veel sterkte. Corry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s