Menselijke toren.   2 comments


IMG_2870-1

Zondag 20 maart 2016.

Nee, deze mensen komen niet uit Cataluña. Dáár heten ze “castellers”, en gaat het erom dat de menselijke torens zo hoog mogelijk worden. Dit is een “muixeranga”, uit Algemesi, dus uit de Comunidad Valenciana. Ze bouwen torens, maar er worden ook dansen uitgevoerd en oorspronkelijk was het een onderdeel van de processies. En de muziek die ze spelen is de oude Valenciaanse hymne, van vóór 1700, voordat Valencia geregeerd werd door de koningen uit het Huis van Bourbon. En zo wordt een toeristisch uitstapje toch weer een lesje geschiedenis.

In Senija is het gezellig druk, de zon schijnt. De eerste figuren die de Muixeranga opvoert, zijn in de kerk. Daarna gaan ze buiten verder. Sterke mannen vormen de basis, lichtere vrouwen klimmen er op en de kinderen klimmen naar de top. Af en toe wordt er wat gewankeld, maar alles gaat goed. De kleintjes moeten een helm op tegenwoordig. De jongste heeft nog een luier om en geniet duidelijk van het applaus als hij bovenop staat en kushandjes geeft. We slaken een zucht van verlichting als alle kids weer veilig op de grond staan. En dan is het tijd voor een biertje op het terras, met een pelota en nog wat tapas.

Posted 20 maart 2016 by Edwin in Geen categorie

2 responses to “Menselijke toren.

Subscribe to comments with RSS.

  1. Prachtig zelfs het helmpje is in de juiste kleuren 😀.
    Lieve groet vanuit een grauw ,nat en somber Nederland.
    Henk en Riet.

    • Het was een gekleurd geheel. Riet zou vroeger zomaar de kleding gemaakt kunnen hebben. 🙂 Groeten terug uit een zonnig en redelijk warm (18 graden) Spanje. Met een lieve kus voor jullie beiden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.