Het geheim van de “pelota”.   3 comments


IMG_2825-1

Vrijdag 18 maart 2016 (door Cokky).

“In Benissa doen ze er kaneel in!” “Echt waar?” “Ja, maar bij ons niet hoor! Wij maken ze met pijnboompitten.” Het verschil in recepten is soms maar klein, maar de scheidslijn is scherp: in óns dorp bereiden we dat gerecht niét zo! Zoals ze het in het buurdorp doen, dat deugt niet, zo hoort het niet. In een bespreking met een kookboekenschrijfster deze week verbaasde ik me over de felheid waarmee kleine verschillen in recepten neergesabeld worden als “niet authentiek”: “zie je hoe donker dat gerecht is: daar schillen ze de aubergines niet!” Ik wist niet eens dat je aubergines kán schillen. Maar goed, over de “pilota de putxero” (zo heet het gerecht in het Valenciaans, in het Castillano is het “Pelota de puchero) zijn de meningen minder verdeeld, op die met kaneel uit Benissa na, is het recept in de meeste dorpen hetzelfde: een gehaktbal in koolblad gewikkeld, gekookt in “caldo”, bouillon. In Senija organiseren ze ieder jaar een feestje rond die gehaktbal, met een tapasroute, muziek en allerlei andere activiteiten, met komende zondag een uitgebreid programma. Met een delegatie van de gemeenteraad gaan we naar de officiële opening van de route en de fototentoonstelling over de groep vrouwen uit Senija die ruim 50 jaar geleden uit armoede naar Parijs ging om te werken. Met een koffertje van karton, met de bus, gingen ze naar een vreemd land, zonder de taal te spreken, om geld te verdienen om naar de familie thuis te sturen. De burgemeester trekt een parallel met de vluchtelingen anno nu. Buiten brandt de barbecue, binnen worden we getrakteerd op allerlei lekkere dingen en, uiteraard, een pelota.

Posted 18 maart 2016 by Edwin in Geen categorie

3 responses to “Het geheim van de “pelota”.

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dankjewel.
  Wat een leuk verhaal Cokky, en ze smaken zo heerlijk. De Spaanse dames kunnen zoooo lekker koken.

  María Gruijters
 2. Leuk Cokky dat wordt zeker morgen ook weer genieten van de lekkere hapjes. Leuke belevenis voor Mariëlle ? We hopen dat het a.s. week mooi weer is 😅.
  Lieve groeten van Henk en Riet.

  • Klopt, morgen lopen we naar Senija over de oude Romeinse weg om daar te eten. Marielle heeft er zin in! Tja, het weer….afwachten.
   Liefs van ons drieën.
   Edwin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.