Al Azraq   5 comments


Donderdag 18 februari 2016.

Of er een herdenkingssteen staat op de Cavall Verd waar 15.000 Morisken zijn vermoord, vraagt Anne. Nee, daar is niets van terug te vinden. Wel weet ik in Alcalá de la Jovada een borstbeeld van Al Azraq, een beroemde Moorse leider te staan. Daar is hij in 1208 geboren. Anne die Arabisch heeft gestudeerd wil er graag heen. Ze ziet direct hoe de plaatsnamen oorspronkelijk in het Arabisch zijn geweest (Al-Cohí Alcoy) en spreekt ze prachtig uit.

Fuente-de-Al-Azraq-en-Alcalá-de-la-Jovada_500x375 In-Alcala

Niet dat ik nu zo heel goed ben in geschiedenis maar ik ken wel iedere bar en bron binnen 80 kilometer in de omtrek. Dat komt natuurlijk door het fietsen, water is belangrijk (en wijn ook). In Alcalá ligt de bar vlak bij de doorgaande weg maar toen die een keer dicht was ben ik het dorp door gefietst en het bronwater komt uit de mond van Al Azraq gelopen. Zijn paleis is nu de kerk en er is een tegelplateau. Het borstbeeld staat aan de andere kant.

L’Atzuvieta_1
L’Atzuvieta, een verlaten Moors dorpje.

Met de Landrover maken we een prachtige tocht. We bezoeken de oude sneeuwput waar in de zomer het ijs uit werd gehaald en op de ruggen van lastdieren naar de kust werd vervoerd. Vlakbij de put is er een verlaten Moors dorpje, L’Atzuvieta waar tot 1609 17 gezinnen woonden die ook moesten vertrekken of zijn vermoord.

L’Atzuvieta-en-AnneL’Atzuvieta

Het is doodstil op deze verlaten plek. Ongelooflijk dat hier 900 jaar lang Moren hebben geleefd. Het was vast een goede plek, er is een (droog) riviertje met een mooi bruggetje. De oliepers, een grote vlakke steen kunnen we niet vinden. Dat is niet erg, ik ga graag nog een keertje terug.

Posted 18 februari 2016 by Edwin in Geen categorie

5 responses to “Al Azraq

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ha Edwin,
  Waar ligt het dorpje L’Atzuvieta? Benieuwd, groet Jasper

 2. Wat fijn dat het daar nog steeds zo stil is. Aan de weg naar de grotten richting Pego ligt een grote picknickplaats die toch behoorlijk vaak gebruikt werd.
  Lieve kus XXXXX
  Henk en Riet.

  • Ik zag dat het wel 19 jaar geleden was dat wij er voor het eerst kwamen. Jullie waren er toen al geweest. Er is bijna niets veranderd, het is er doodstil.
   Liefs van ons beiden!

 3. Pingback: Landrovertochtje naar de Vall de Gallinera | Wonen in Spanje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s