Caballo Verde   5 comments


Maandag 8 februari 2016.

Zoveel moorden in deze vredige vallei, het lijkt ongelooflijk. Als je de vallei binnenkomt ligt achterin, in het midden een berg met een dubbele top. Die berg heet Cavall Verd, het groene paard. Nee, hij lijkt niet op een paard, maar vanaf Benimaurell gezien heeft hij de vorm van een zadel. De berg heeft een bloedige geschiedenis: in 1609 kregen de Morisken, die al 800 jaar de regio bevolkten, van de Inquisitie van Filips III slechts drie dagen de tijd om het land te verlaten. Ze mochten niets van waarde meenemen.

Duizenden wisten de haven van Denia te bereiken en scheepten zich in naar Oran in Algerije. Ongeveer 15.000 mensen verschansten zich in de bergen. Wijze mannen voorspelden dat er een groen paard door de lucht aan zou komen om de getrouwen van Mohammed op het laatste moment te redden. De profetie ging niet in vervulling. Op 23 november 1609 kwamen er 5000 christelijke soldaten. De Morisken verdedigden zich ook door molenstenen met een paal erin naar beneden te rollen. Ook vrouwen en kinderen werden niet gespaard. Liever dan afgeslacht te worden, wierpen de mensen zich in de afgrond. Er gaat een verhaal dat ze eerst hun kostbaarheden begroeven op een geheime plek, daar waar de eerste zonnestralen de grond raakten. De schatten liggen nog steeds verstopt op de hellingen want niemand heeft ooit wat gevonden. Nu is de Cavall Verd een mooie plek om te wandelen maar altijd denk ik aan deze genocide van 407 jaar geleden.

Caballo-VerdeDenia

Overzicht van de strijd op 23 november 1609. Duidelijk zijn de molenstenen te zien die naar beneden werden gerold. Van de kastelen is nauwelijks nog wat terug te vinden. Rechts de haven van Denia waar de Morisken (Moriscos) werden ingescheept.

SebastianHermita-Murla

Een stukje uit het schilderij: de hermita San Sebastian bij Murla. Deze hermita ligt hoog boven Murla en is nog steeds te bezoeken. Het witte stipje op de foto is de hermita gelegen op Cavall Verd.

Posted 8 februari 2016 by Edwin in Bericht

5 responses to “Caballo Verde

Subscribe to comments with RSS.

  1. Pingback: Rozijnen | Wonen in Spanje

  2. Goed en interessant verhaal Edwin.

  3. Geweldig om te lezen Edwin. Wij kijken recht op deze berg. In juni speelt de ondergaande zon ermee en nu weet ik ook wat zich er heeft afgespeeld. Gelukkig is het nu vrediger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.