DANA of Gota fria   8 comments


Zonsopkomst-om-7uur33

Zaterdagochtend 7.30 uur, 31 oktober 2015.

Cota FriaEen Gota fria is een regionale traditie, die niet ieder jaar plaatsvindt. Vakantiegangers zijn teleurgesteld als de hevige regens loodrecht naar beneden vallen maar om de stuwmeren even bij te vullen is het geweldig. Het komt alleen hier voor, aan dit deel van de Middellandse Zeekust, in deze tijd van het jaar. Soms zitten we er echt op te wachten, omdat het te weinig geregend heeft. Het heet de “gota fría”, de “koude druppel”, omdat het veroorzaakt wordt door koude poollucht die op 5500 meter hoogte stroomt. Maar niet iedere “gota fría” veroorzaakt hevige regens en niet alle hevige regens in deze tijd van het jaar worden veroorzaakt door een “gota fría”. De meteorologen maken onderscheid en hebben het over een DANA, een geïsoleerde depressie op grote hoogte, die botst met warme, vochtige lucht, met dezelfde gevolgen maar door een iets andere luchtstroming veroorzaakt. Maar op straat en op de regionale televisie heeft iedereen het over een “gota fría”. De waarschuwingen zijn duidelijk: parkeer je auto niet in aan een droge rivierbedding of op een lage plek onder een viaduct. Modder en stenen stromen mee met het water dat van de bergen afloopt , automobilisten moeten bedacht zijn op rommel op de weg. Ga niet de weg op als het niet echt nodig is en wees voorbereid op het uitvallen van de elektriciteit. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een Gota fria, de voorspellingen voor zondag en maandag wisselen van wisselen van “slechts” 45 mm tot wel 100 mm. Officieel is het een DANA, geef mij maar een ouderwetse spectaculaire Gota fria met 180 mm regen.

Posted 31 oktober 2015 by Edwin in Geen categorie

8 responses to “DANA of Gota fria

Subscribe to comments with RSS.

 1. Zet toch mijn auto maar in de garage, voordat het ook nog een keer gaat hagelen. Ik zou een gota fria wel eens mee willen maken. Op de bank, boek of film en met een goed glas rode wijn natuurlijk.

 2. Wij hebben het verschillende keren mee gemaakt en het is best spectaculair. Het duurde dan ongeveer 36 uur en eenmaal viel er toen 220 mm. Het mooiste was om daarna naar de Jalon te gaan kijken die konden we in huis horen razen.
  Kus XXXXX.

  • We wachten het af. De weerstations geven nogal verschillende hoeveelheden regen door. Het zal wel heel moeilijk te voorspellen zijn. Ik zie nu net dat ons weerstation van 100 mm voor zondag naar 74 mm is gegaan en El Tiempo van 35 mm ook naar 13 mm en die geven dan weer voor maandag 72 mm. Maar ze komen nu allemaal uit op zo’n 100 mm. Dat is niet genoeg om de rivier te laten stromen. Afwachten dus. Ik ga brandhout klaarzetten want ze voorspellen maar 16 graden tijdens de regen.
   Jullie ook een prettige dag gewenst en lieve groeten met een kus van mij!

 3. ja een Gota fria is leuk en spannend..en spectaculair. Het ‘kind’ in mij wacht dan ook met spanning af 🙂

 4. Nou een miezerig beetje regen! We hadden ons goed voorbereid, alles naar binnen en auto in de garage, maar het stelde helemaal niks voor😕

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s