Geen rood potlood.   4 comments


Donderdag 21 mei 2015.

De verkiezingscampagne loopt op zijn eind, morgen hebben de meeste partijen hun laatste openbare bijeenkomst, om nog één keer hun programma toe te lichten, om nog één keer iedereen te overtuigen van die enige juiste keuze. Gisteravond ging Cokky mee naar Denía, voor een grote regionale bijeenkomst van Compromís. Wij mogen alleen stemmen voor de gemeenteraad, maar de Spanjaarden stemmen ook voor de deelstaat Valencia. Iedereen die ingeschreven staat in het kiesregister heeft inmiddels de “tarjeta censal” per post gekregen, de oproep. Het gaat anders hier, in het stemhokje. Er ligt geen rood potlood, maar een stapel lijstjes met kandidaten. Aan voorkeursstemmen doen ze hier ook niet, de volgorde van de lijst is bindend. Je hoeft niks aan te kruisen of in te vullen. De procedure is duidelijk: je doet het lijstje van de partij waar je op wil stemmen in de envelop, je gaat naar het bureau, geeft je oproep af en laat je identiteitsbewijs zien, en je mag de envelop in de daartoe bestemde bak doen. In ons geval dus de bak voor “concejales/regidors”. Vertegenwoordigers van de verschillende partijen gaan ook van deur tot deur met hún lijst in zo´n envelop, dat maakt het helemaal makkelijk: dan heb je het goede lijstje al in de envelop als je van huis gaat. De schoonmakers van het gemeentehuis zijn ook al druk bezig met de voorbereidingen: de enveloppen komen straks terecht in een schoongepoetste, lekker ruikende bak.

Posted 21 mei 2015 by Edwin in Geen categorie

4 responses to “Geen rood potlood.

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik heb vernomen om een generaal pardon voor de illegale huizen. De partij onafhankelijk is daar voor, maar De grootste partij heeft daar problemen mee. Porque?

  • Wij hebben hebben nooit iets vernomen van een generaal pardon. Kan ook niet omdat er huizen zijn gebouwd zonder bouwvergunning van de gemeente, soms in natuurgebieden, soms te dicht bij een rivier. Soms zelfs op grond van iemand anders. Nu worden de illegaal gebouwde huizen per geval bekeken.
   In Xaló zijn er maar een fractie vergeleken bij Lliber. De gemeente kan ook nooit een generaal pardon verlenen, de provincie ook niet, misschien communidad wel maar zal dat niet gauw doen.

 2. Toch even reageren over het stemmen. Er is veel onduidelijkheid over . We hebben deze week een aantal mensen gesproken en niemand wist het juiste te vertellen. Wij lezen jullie blog een aantal keren per week . Nu las ik gisteren pas hoe het werkt met het stemmen , hier op jullie blog . Wij kregen afgelopen vrijdag pas de lijst binnen van Compromis .Betreft het kiezen gingen wij er vanuit , dat als je ingeschreven staat in Xalo ( en ook resident bent ) dat je automatisch je stembiljet thuis gestuurd krijgt. We lezen nu dat het zo niet is , wat wel jammer is want we hadden graag op de partij van Cokky stemmen ( 2x) uitgebracht . Maar wat misschien ook wel vermeld mag worden dat het versturen van de tarjeta censal ook niet soepel verloopt . Ik sprak zojuist onze Engelse buren , die dus wel ingeschreven staan in het kiesregister ( hoor ik net ) , maar die hebben alleen maar 1 tarjeta censal ( voor de buurvrouw ) ontvangen . Voor de buurman is dus niets binnen gekomen . Dat zal wel maandag of dinsdag in de brievenbus liggen , meld hij met een grap ….dit is Spanje ……. Maar eigenlijk verlies je hierdoor weer een stem . Dus eigenlijk is het nog niet zo goed geregeld of heb ik het mis ?

  • Klopt, het is nog niet echt goed geregeld maar je kunt ook zonder oproep stemmen als je maar wel op de kieslijst staat! Ter plaatse kijken ze of je ingeschreven staat. Dus met of zonder oproep doet er niet toe. Ze hebben wel je (Spaanse) rijbewijs of je paspoort nodig.

   Helaas kwam Cokky er te laat achter dat veel mensen niet ingeschreven staan om te mogen stemmen en dat ook niet wisten. Bij het inschrijven in de gemeente is er ook niet gevraagd of men wilde ingeschreven om te mogen stemmen. Dat zou dus anders moeten. Inderdaad automatisch.

   Iedere stem telt. Vorige keer waren 115 stemmen genoeg voor 1 zetel in de gemeenteraad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s