Que vols? Wat wil je?   2 comments


CompromisblocXaló

perfil compromis5

Vrijdag 15 mei 2015 (door Cokky).

Het begon met een lied. Een lied zoals ze dat gehoord hadden van hun grootouders, in hun moerstaal, het Valenciaans. Die taal is jarenlang verboden geweest, onder Franco was alleen het gebruik van het Castiliaans toegestaan. De jonge mannen uit het dorp zongen de traditionele liederen en vanuit die daad van verzet groeide een politieke beweging en daaruit kwam een politieke partij voort. Oudere mensen hebben nooit les gehad in het Valenciaans en spreken het alleen, de kinderen leren nu lezen en schrijven op school in het Valenciaans. En daarna in het Castiliaans, en een beetje Engels. Ja, de officiële voertaal is Valenciaans, net zoals in Friesland Fries gesproken wordt. Soms kom ik er pas na lange tijd achter dat iemand die ik ken ook Engels praat, of Duits, of Frans. Ook tussen de mensen die op de “Compromis/Bloc” lijst staan voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn er opvallend veel die wél meer talen kunnen spreken, maar dat niet vaak doen. Niet alleen hun eigen taal willen ze beschermen, ook hun identiteit, de cultuur en tradities. Vier jaar geleden won “Compromis/Bloc” hier in Xaló de gemeenteraadsverkiezingen en de manier waarop ze werken spreekt ons heel erg aan. Het vorige gemeentebestuur liet een hoge schuld achter, nu is er geen schuld meer en alle rekeningen worden binnen 2 weken betaald. Er wordt van alles georganiseerd en verbeterd, en de ideeën van de inwoners spelen een grote rol bij het opstellen van de lijst met onderwerpen die aangepakt gaan worden. Net als vier jaar geleden kan iedere inwoner van Xaló zijn of haar wensen indienen via de website elxaloquevols. En omdat er de laatste jaren vrij veel Nederlanders en Belgen bijgekomen zijn in de gemeente, kan dat nu zelfs in het Nederlands. Dus heb je een goed idee, of is er iets wat beter kan, vul dan het formulier in. En kom stemmen op 24 mei.

Posted 15 mei 2015 by Edwin in Geen categorie

2 responses to “Que vols? Wat wil je?

Subscribe to comments with RSS.

  1. Dat zouden ze in Nederland ook eens moeten doen, luisteren naar de wensen van de bewoners! Niet dat ieder idee beloond moet worden, maar mensen moeten wel zien dat er naar hun wensen geluisterd wordt.

    • Ze doen het heel goed vinden wij. Deze keer heb ik o.a gevraagd of ze zich hard willen maken om te zorgen dat de provincie met het doodspuiten van de bermen stopt. Ook om een subsidie te geven om zwerfkatten te steriliseren. Het zijn vaak maar kleine dingen hè.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.