Extreem   8 comments


Stokroos

Vrijdagochtend 7.05 uur, 15 mei 2015.

Vastleggen in volledig scherm 15-5-2015 082211Wat een extreem weer! Gisteren werd om 15.30 uur een maximumtemperatuur bereikt van 39,3 graden en dat in mei. De wind bleef maar uit het binnenland komen en de verkoelende zeewind kwam niet. Toen ik na middernacht naar bed ging was het nog 32 graden. Toen ik opstond om 6.30 uur was het fris en 17 graden. Door een noordenwind daalde vannacht de temperatuur in 2 uur tijd met 15 graden. Heerlijk is het nu buiten. Vandaag worden gelukkig weer normale temperaturen verwacht met een maximum van 26 graden.
De brand die begon in Vall ´d Ebo woedde heel de nacht door. Vandaag zal het blussen met weinig wind en lage temperaturen wel een stuk gemakkelijker zijn. Het leger is ook ingezet omdat de brand Atsubia en Pego bedreigde. Er zijn 30 families geëvacueerd. Volgens tweets is de natuurbrand ontstaan doordat een oude man resten snoeiafval verbrandde. Hij probeerde het vuur nog te blussen en is daarbij gewond geraakt. Het is en was verboden om te branden.

De stokrozen die ik 2 jaar geleden heb gezaaid bloeien nu prachtig. Het zaad heb ik ooit meegenomen uit Nederland.

Posted 15 mei 2015 by Edwin in Geen categorie

8 responses to “Extreem

Subscribe to comments with RSS.

  1. Er zijn nog heel veel mensen die denken dat ze wel even wat afval kunnen verbranden, ondanks het verbod. Gisteren ook nog in het buurtje boven ons. En bij de tuinafvalstort bij La Xara waren ze ook de boel aan het wegfikken. Het is levensgevaarlijk.

    • Met zulke temperaturen en zo’n lage luchtvochtigheid grijpt een vuur ongekend snel om zich heen. Zelf kon ik een paar jaar geleden een vuurtje ook maar met heel veel moeite in de houden. Heel vroeger toen in Nederland verbranden nog gebruikelijk was bij Staatsbosbeheer kregen we een vuur nauwelijks aan (oude autoband en diesel erop) en hier weet je niet wat je overkomt met 1 lucifertje…

  2. Vuur nog niet onder controle. Nog steeds 300 man aan het werk , vier blusvliegtuigen en twee helicopters. Jammer van dat stuk natuur. Enkele huizen afgebrand..

  3. Ik geniet ook van mijn stokrozen, wat zijn ze mooi he?!

  4. Wij waren vanavond nog in Orba. Daar hoorden wij dat men hoopt om voor 20:00 uur de brand onder controle te hebben. Maar waar ze bang voor zijn is, dat de wind gaat draaien. En zodra het donker wordt kunnen de vliegtuigen niet meer vliegen om te blussen. Enorm veel hectare zijn verloren gegaan. De mensen spreken al van een catastrofe.

    • Ja, het was enorm zag ik op foto’s. Eigenlijk brandt alles in 25 jaar tijd weleens af. Was vandaag mijn conclusie. Gelukkig gaan niet alle oude bomen gaan dood na een bosbrand maar het is wel zonde. Zeker nu alle vogels zitten te broeden of jongen hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s