Aantrekkelijke lippen zijn heel belangrijk   5 comments


Ophrys-speculum
Ophrys speculum. Hij heeft geen Nederlandse naam.

Zondag 5 april 2015.

Langhoornbij

Langhoornbij

Wat een prachtige onderlippen hebben de spiegelorchissen! Die lip is niet alleen mooi maar heeft ook een belangrijke functie voor de voortplanting. De lip lijkt namelijk sprekend op een vrouwelijk insect en dient om de mannetjesinsecten te verleiden. Er zijn wel 140 verschillende soorten spiegelorchissen in Europa.

Iedere soort lokt weer andere insecten, dit kunnen wespen, bijen, hommels, kevers of ook nog andere insecten zijn. Maar die insecten zijn ook niet gek en trappen daar niet zomaar in. Zo moet de bloem van de sniporchis ook nog eens ruiken naar het vrouwtje van de langhoornbij. De geurstof lokt het juiste soort insect aan en zorgt ervoor, samen met de vorm en kleur van de lip, dat het juiste mannetje wordt verleid om te landen.

Wat de spiegelorchissen daarbij ook helpt, is dat bij insecten de mannetjes iets eerder uitkomen dan de vrouwtjes. De spiegelorchissen hebben zich daaraan aangepast en staan op het juiste moment in volle bloei. Dus ja, wat doen die mannetjes? Die trappen er natuurlijk in en zorgen voor de bestuiving van de bloem.
Raar, het komt mij op de een of andere manier allemaal heel bekend voor.

Sniporchis
De voor de langhoornbij onweerstaanbare lip van de sniporchis (Ophrys scolopax)

Posted 5 april 2015 by Edwin in Geen categorie

5 responses to “Aantrekkelijke lippen zijn heel belangrijk

Subscribe to comments with RSS.

  1. Edwin, bij honingbijen ligt het iets anders. Prachtige foto’s!

  2. Nou, dan maken we die Nederlandse naam toch gewoon zelf? Geslacht Ophrys = Spiegelorchis, soort Ophrys speculum = Spiegelophrys (conform de Duitse en Franse naam). Als we dit in Wikipedia invoeren is dit ‘officieel’ geregeld.

    gerrit en anneke
    • Ik vind het mooier als de naam van het insect die de plant bestuift in de Nederlandse naam wordt verwerkt. Dit is voor de Ophrys speculum de Dasyscolia ciliata helaas heeft dit insect nog geen Nederlandse naam.

  3. Ophrys speculum heeft wel een Nederlandse naam. J. Landwehr (1911-1996) noemt ‘m in zijn boek “Wilde orchideeën van Europa 2” (1977) spiegelophrys. Nu zijn de regels voor de Nederlandse naamgeving volgens mij niet zo streng als die voor de wetenschappelijke naamgeving, dus spiegelorchis zou misschien ook als soortnaam kunnen worden gebruikt aangezien de Nederlandse namen van andere soorten uit het geslacht Ophrys ook eindigen op -orchis, denk aan bijenorchis, vliegenorchis, spinnenorchis en hommelorchis. Sterker nog, van heel veel geslachten (anders dan Orchis) eindigen de soorten met hun Nederlandse naam op -orchis: wespenorchis, dennenorchis, rietorchis, honingorchis, nachtorchis, bokkenorchis, herfstschroeforchis, groenknolorchis, veenmosorchis, poppenorchis, keverorchis, aspergeorchis, spookorchis, vlinderorchis, muggenorchis, vanilleorchis, etc. Mogelijk heeft dit te maken met dat veel soorten (maar niet allemaal) in het (verre) verleden allemaal tot het geslacht Orchis werden gerekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.