Riu Rau Lliber   3 comments


Riu-Rau-Lliber

Maandag 23 maart 2015.

Lliber-Riu-RauTweehonderd jaar lang werden er in de Marina Alta druiven tot rozijnen gedroogd. Het verwerken en verhandelen van rozijnen was één van de belangrijkste activiteiten. In de 18e eeuw werd de variëteit druif die tot dan toe gebruikt werd, vervangen door de moscateldruif, die groter en zoeter is.
In de 19e eeuw groeide deze tak van de landbouw uit tot de belangrijkste economische activiteit in Vall de Pop. Export vond voornamelijk plaats naar Groot Brittanië maar ook naar de Verenigde Staten en Canada werden de rozijnen vervoerd. Rond de eeuwwisseling van de 19e naar de 20e eeuw vond de ene natuurramp na de andere plaats: droogte, stormen, de schimmelziekte meeldauw en de druifluis (filoxera) eisten hun tol. De export zakte in en sinds de zeventiger jaren wordt het proces van het druiven drogen alleen nog op kleine schaal gedaan.

De typische gebouwen om de druiven in te drogen staan er nog steeds. Ook de bouw van moderne huizen is vaak gebaseerd op de bouwstijl van de riu rau.De kenmerkende bogen vormen dan een heerlijk overdekt terras op het zuiden.

Een actieve vereniging zet zich in voor het behoud van de riu rau´s.

Posted 23 maart 2015 by Edwin in Geen categorie

3 responses to “Riu Rau Lliber

Subscribe to comments with RSS.

  1. In het begin dachten wij dat het voor de wijnboer een manier was om heerlijk in de schaduw van zijn Siësta te kunnen genieten. #hoedomkunjezijn 😁

  2. Erfgoed ……..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.