Het weer van 2014.   14 comments


Zonsondergang

Maandag 19 januari 2015.

Voor het eerst dit jaar valt er een mals regentje. Eindelijk een mooie dag om lekker binnen te zitten achter de pc en de weergegevens van 2014 te verwerken.

Irene-en-CokkyNederland heeft warmste jaar achter de rug sinds 1706 en komt uit op een gemiddelde jaartemperatuur van 11,7 graden. Zoals gebruikelijk komen wij hoger uit en wel 17,6 graden en vergeleken met 2013 is dat 1,1 graad hoger. Ook hier het warmste jaar sinds het weerstation de metingen begon. (2009)
Zorgwekkend is de enorme en ongebruikelijke droogte in 2014. Er viel slechts 248 mm regen. Het droogste jaar sinds 150 jaar. Normaal zijn wij hier gewend aan ongeveer diezelfde hoeveelheid regen als Nederland. (850 mm) Ons weerstation registreerde maar 27 dagen met meer dan 1 mm regen. Dat zijn 32 regendagen minder dan in 2013. Nederland kende ongeveer 120 dagen met neerslag. Deze keer versloeg Nederland ons niet met de hoogst gemeten maximumtemperatuur. In Hoek van Holland werd op 19 juli 36,5 graden gemeten. Wij kwamen dit jaar hoger met op 26 augustus 37,1 graden. Nederland kende in 2014 minder zomerse dagen, dat het warmer wordt dan 25 graden, zeg maar dagen dat het prettig is om naar het strand te gaan. In 2014 kwam Nederland aan 23 dagen. Waarvan 2 boven de dertig graden. Voor de lol heb ik ze ook eens hier uitgezocht: tot april waren er geen zomerse dagen en in november en december ook niet maar daartussen werd het op 159 dagen warmer dan 25 graden, waarvan 56 dagen warmer dan 30 graden en 4 dagen warmer dan 35 graden. Het aantal uren zon is vrijwel gelijk aan 2013 en komt uit op 3288 uur. Nederland kende een zonniger jaar dan gebruikelijk en de Bilt kwam aan 1787 uren zonneschijn. Den Helder kende de meeste zonuren, 1966 en het somberst was het op de Veluwe met 1643 uren zon.

 

Posted 19 januari 2015 by Edwin in Geen categorie

14 responses to “Het weer van 2014.

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mooie foto, het lijkt wel noorderlicht.
  En dan hier de Wassenaarse statistieken op basis van een goedkope regenmeter met een fout in de schaalverdeling (waarvoor gecorrigeerd wordt hoor). Vooraf:
  * een van de eerste jaren dat de regenmeter niet is overstroomd tijdens een van onze vakanties!
  * aantal regendagen en maximum hoeveelheid onbetrouwbaar wegens, inderdaad, onze vakanties.
  Okee, daar gaat-ie:
  * aantal maanden met neerslag: 12 (verrassend, maar niet heus).
  * langste droge periode: 19 dagen (van 2-21 september).
  * meeste aantal regendagen per maand in januari (minstens 22).
  * minste aantal regendagen per maand in september (4).
  * grootste hoeveelheid neerslag per etmaal: 28 mm (op 26 augustus).
  * totale hoeveelheid neerslag: 823 mm
  * totaal aantal regendagen: minstens 137.
  * hoogste maandtotaal: minstens 123 mm (januari).
  * laagste maandtotaal: 11 mm (september).
  Groet!

  gerrit en anneke
  • Leuk Gerrit! Wij zitten nu al in een uur of 5 op 24 mm en dan vind ik het nog zachtjes regenen. Ze verwachten dat het nog een paar uur zo doorgaat. We hebben echt veel regen nodig want anders is de watervoorraad voor de Costa Blanca in mei op. Dus duimen!

 2. Het is hier in Alicante al weer een paar uur droog. (Zelf heb ik geen weerstation dus het aantal gevallen mm weet ik niet maar beslist minder dan in de Jalon streek.).
  Maar ja, daarvoor hebben jullie weer veel meer bloemetjes en ander groen spul!

  Derk & Margreet
 3. Hier in Calpe heeft het nog geen minuut opgehouden….

 4. In Lloret regent het pijpenstelen al de hele morgen.

  Herna Jeanette Kampherbeek
 5. Gaat nu wel lekker hè Edwin. 57 mm. Alleen maar blije Spanjaarden in de Costa Blanca. Hopelijk wordt t 65 tot 70 mm. Groetjes

 6. Gefeliciteerd Edwin ! Het jaar is nog jong dus zijn we erg benieuwd hoe het verder zal gaan. Dit is in elk geval voor Xalo een goede dag. 😊 .
  Knuffel !
  Henk en Riet.

  Henk en Riet Huge
 7. Kunnen jullie niet een pijpleidinkje naar onze tuin leggen? Hier heb ik intussen een weerstation vlak bij ons gevonden (http://www.meteoclimatic.net/perfil/ESPVA0300000003110B?screen_width=1920) . Totaal vandaag gevallen: 2 mm.

  Derk & Margreet
  • We zijn heel blij met die plons water! Kunnen er weer even tegen. Leuk dat je nu de gegevens bij de hand hebt. Ons weerstation is ook bij Meteoclimatic aangesloten als Xaló.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.