Een Spaans huis kopen zonder cédula de habitabilidad?   9 comments


El-Collado-Lliber

Zaterdag 25 oktober 2014.

ParcentHet is een prachtig huis, precies op de plek waar onze vrienden willen. Ze bekijken het huis nu voor de derde keer, deze keer met een aannemer die na de koop wat moet gaan verbouwen. Of ze alvast 3000 euro willen betalen om het huis uit de markt te nemen vraagt de makelaar. Gelukkig doen ze dat niet. Eerst maar eens vragen of er wel een bewoonbaarheidsverklaring, een “cédula de habitabilidad” is. Nee, die is er niet maar kijk, er is wel stroom en water dus alles is in orde. Natuurlijk is het dan niet in orde. Helaas, de koop gaat niet door. Vaak zegt de makelaar of de verkoper dat het heel gemakkelijk is om een cédula te krijgen. Alle papieren zijn er verder, alleen nog even naar de gemeente. Nou, als het dan zo gemakkelijk is waarom dat dan niet even gedaan voor de verkoop?

Waarom moet er een cédula zijn?

De wet bewoonbaarheid van woningen eist dit bij de koop of verkoop van een woning. Behalve als het eeuwenoud huis is dat nog gerenoveerd moet worden of als het wordt aangekocht om te slopen. In alle andere gevallen is de verkopende partij verplicht om een cédula de habitabilidad te hebben.
Zonder cédula is het officieel geen woning. Het kan dus van alles zijn. Misschien staat het bij de gemeente wel geregistreerd als magazijn of een garage. Ook als je een woning permanent wil gaan verhuren moet er een bewoonbaarheidsverklaring zijn.

En koop je het huis toch dan kan je de volgende problemen verwachten:

Als is er al elektriciteit is kan het zijn dat het “bouwstroom” is. Er kunnen ook problemen ontstaan bij wijzigingen in het contract een andere gebruiker of als je meer stroom wilt afnemen. Hetzelfde geldt voor het leidingwater of voor het eventueel in de toekomst aansluiten op het riool.
Je kunt geen hypotheek krijgen bij een Spaanse bank.

En wil je het huis weer verkopen, zonder cédula, is dat heel moeilijk. Behalve natuurlijk als je heel erg goedgelovig bent.

Kortom, koop altijd huis met een cédula de habitabilidad. Dit garandeert dat het een technisch goedgekeurde en legale woning is. Dat het bij het kadaster ook staat ingeschreven. Dat er onroerendgoedbelasting, Impuesto de Bienes e Inmuebles (IBI) aan de gemeente wordt betaald. En het aller belangrijkste, het bespaart je een enorme hoop ellende. Neem altijd zelf een gestor of advocaat die voor jou de verkoop begeleidt en laat dit niet aan de makelaar of bouwer over.

 

 

 

Posted 25 oktober 2014 by Edwin in Geen categorie

9 responses to “Een Spaans huis kopen zonder cédula de habitabilidad?

Subscribe to comments with RSS.

 1. Bedankt voor de gouden raad !Groeten

 2. Inderdaad, makelaars en autohandelaren………. Je komt vaak huizen tegen die wel in het kadaster staan, maar echt geen Cedula hebben. Dan moet je wel gemeentelijke belastingen hetalen, maar het is nog steeds geen officieel woonhuis! Controleren, controleren, controleren!

 3. Prachtige foto’s, ik krijg zomaar zin om naar Spanje te verhuizen, maar … toch nog maar even niet. Maar wie weet later.
  Hebben de locaties op de foto’s met het verhaal te maken?

  gerrit en anneke
 4. Ok, wij zijn nog op zoek naar naar een andere huurwoning, dus heb je meer info….?

  • Het ligt net buiten Jalon. Heeft geen zwembad. Ongeveer 900 euro per maand. Mooi huis. Is een oude Riu Rau geweest. Geheel opnieuw gebouwd met oude stenen in 2003. Te huur op jaarbasis. Is eigendom van Spaanse vrienden.

 5. Goedemorgen, bedankt voor je snelle reactie. Voor ons is een zwembad echter een must dus helaas is dit geen optie voor ons. Mocht je iets anders tegenkomen hoor ik het graag. Fijne dag verder, groeten Kees

  • hallo Kees,wegens gezondheidsredenen verkopen wij ons huis op de monte pedereguer, mooie ligging,6 slaapkamers,2 woonkamers-2 keukens-3 badkamers-naya met zeer fraai uitzicht=met ver zeezicht- groot zwembad-parkeerruimte ca 900 meter tuin alle papieren in orde- door omstandigheden zeer interessante prijs voor foto,s m.berkers@kpnmail.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.