Kurk.   1 comment


 

Zaterdag 11 oktober 2014.

Het wordt tijd voor weer wat natuur en landschap, na zoveel stenen en cultuur. De weersverwachting maakt het er niet makkelijker op om een route te kiezen: het gaat overal regenen. Bladerend door de reisgids van Extremadura zie ik, dat er een kurkmuseum is in San Vicente de Alcántara, niet ver hier vandaan. We rijden Cáceres uit en al gauw rijden we door een uitgestrekt golvend landschap, met weides en muurtjes, stenen en schapen. Donkere wolken hangen boven de bergkam in de verte. Eerst staan er voornamelijk steeneiken in de weilanden, later zien we steeds meer kurkeiken met hun mooie rode stammen.

In San Vicente leven ze van en voor de kurk, ruim 1000 mensen danken hun baan aan de kurkeik, bijna alle kurken op de flessen Spaanse wijn komen uit deze streek. Maar ook hier heeft de crisis toegeslagen en zijn er veel bedrijven dicht en zijn mensen ontslagen. Overal aan de buitenkant van het dorp zijn bedrijven die kurk verwerken, overal liggen grote stapels kurk te drogen of te wachten op verder behandeling. In het dorp is het levendig druk, er is markt, er zijn veel mensen op straat. In het museum zijn we de enige bezoekers, de vrouw achter de balie doet voor ons alle lichten aan en start alle informatieve video’s op. We leren dat de eerste keer dat de kurk geoogst wordt, de kwaliteit nog niet goed is, daarna wordt er om de negen jaar geoogst en is de kwaliteit beter maar het hangt ook af van allerlei andere omstandigheden. De boom ondervindt geen schade van het verlies van zijn bast en er leven veel bedreigde diersoorten in de bossen van de alcornoques, zoals de kurkeiken heten. Één dorp verderop halen we wat foldertjes bij de aardige mevrouw van de Toerist Info, eten we wat en zetten de tent op. De camping is van de overheid, ligt prachtig, en heeft een bar met WiFi. De tent staat en het begint te regenen. Maakt niet uit, we hebben nog een fles wijn bij ons, eerst die kurk eruit.

 

image

 

Posted 11 oktober 2014 by Edwin in Geen categorie

One response to “Kurk.

Subscribe to comments with RSS.

  1. prachtige foto’s weer, hebben de kurkeiken van zichzelf die rode kleur of komt dat door een of andere behandeling nadat de bast eraf is gehaald.
    Gaan jullie nog richting Plasentia, ben best een beetje jaloers.
    Onze beurt komt hopelijk volgend jaar weer.
    Fijne vakantie verder, groet, willy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.