Gevonden.   1 comment


opgraving6-1-1

Vrijdag 22 augustus 2014 (door Cokky).

“Kijk, dat is een gewicht, dat hing aan een weefgetouw om de touwen strak te houden, dat zie je aan de vorm en dat gaatje erin”, wijst Toni en voorzichtig maakt hij het object vrij van de aarde waarin het al 2000 jaar ligt. Ruben legt uit dat dit de werkplaats is geweest van “ceramica”, van een pottenbakker, maar er werden ook stenen gemaakt. Bij het graven van de fundering van het gebouw aan de overkant van de weg was een oven ontdekt uit de Romeinse tijd, dus ze wisten dat de werkplaats ergens in de buurt moest liggen.

Op de plek waar de gemeentelijke moestuinen komen hebben ze nu het bassin waarin de grondstof werd voorbereid en de opslagplaats van de kruiken gevonden. Lang, lang geleden is het gebouw ingestort en nu wordt heel voorzichtig alle aarde weggehakt en weggeborsteld. Ik krijg een lesje in geschiedenis van de omgeving, over de Iberieërs, de Romeinen, de Moren, over bewaard gebleven documenten en de herkomst van de naam Xaló. “Hij weet álles hoor, over de geschiedenis van de omgeving”. Ruben documenteert alles zorgvuldig en de scherven neemt hij mee voor verder onderzoek. Wat een kennis en een enthousiasme, en dat zomaar langs de weg, op een doordeweekse dag, in het dorp.

Posted 22 augustus 2014 by Edwin in Geen categorie

One response to “Gevonden.

Subscribe to comments with RSS.

  1. Tjee, er is daar van alles te beleven he! Cultuur, muziek, eten, druiven.. zon, bergen..bronwater… wat een luxe op loopafstand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.