Guadalupe.   1 comment


Klooster-Guadalupe

Zondag 20 april 2014 (over de reis door Extremadura met Leonne, door Cokky).

“In deze zaal gaf in 1492 het katholieke koningspaar Koningin Isabel van Castillië en Koning Ferdinand van Aragon toestemming en geld aan Columbus om een westwaartse route naar Indië te ontdekken”. Eigenlijk geloof ik dat ik dit op een andere plek ook al eens heb horen beweren, maar goed, het is een indicatie voor de rijke historie en het belang van dit gebouw. Leonne en ik zijn in Guadalupe, om het klooster van Santa Maria de Guadalupe te bezichtigen. De gids leidt ons langs de schilderijen en de eeuwenoude boeken en bladmuziek naar een zaal vol prachtig geborduurde gewaden en altaarkleden. Monniken zaten in die ruimte hun leven lang te borduren, terwijl ze voorgelezen werden uit de bijbel.

 

Patio

 

Via de prachtige patio gaan we de kerk binnen, waar een echte monnik de groep overneemt van de gids. Hij brengt ons naar de Zwarte Maagd, een schitterend beeldje, hoog in de kerk, en vertelt haar geschiedenis. Het beeld werd ooit verstopt voor de Moren, en eeuwen later weer gevonden door een herder. Op die plek werd dit klooster gebouwd. We staan achter het beeld, dat naar de kerk gericht is. Na een gebed draait de monnik haar om en opeens staan we vlakbij dit overdadig gedecoreerde voorwerp van aanbidding. De Spaanse toeristen in onze groep lopen één voor één naar voren om een medaillon achter glas, in een lijstje, dat vastgemaakt is aan het beeld te kussen. Met een beetje glassex en een doekje desinfecteert de monnik het glasplaatje. Het is toch wel indrukwekkend, het geloof op zich zegt me niet zo veel, maar de geschiedenis, de kunst, de devotie, al de ambachtelijke pracht en de emoties, het heeft wel wat. Vóór hij Maria weer terugdraait met haar gezicht naar de kerk bidt de monnik nogmaals en vraagt om een behouden thuiskomst voor ons. Of dat invloed gehad heeft weet ik niet, maar we leveren de huurauto zonder een krasje in, we stappen op tijd in de trein en komen veilig thuis.

Binnen mag je niet fotograferen, deze Spaanstalige video geeft een mooi beeld van de omgeving, de buitenkant en de binnenkant van het klooster.

 

Door op één van de onderstaande foto´s te klikken kom je in de fotoserie terecht.

 

Posted 20 april 2014 by Edwin in Geen categorie

One response to “Guadalupe.

Subscribe to comments with RSS.

  1. Een feest der herkenning . Vanmorgen de video bekeken prachtig wat daar allemaal aan kunst bewaard is gebleven. Wat zal de geestelijkheid akelig rijk geweest zijn .
    Liefs van ons beiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.