De Vera-vallei in Extremadura.   6 comments


Gredos

Zaterdag 12 april (door Cokky).

“Extremadura? Dat is toch dat droge stuk middenin Spanje? Waar het leeg en triest is? Waar de mensen en de grond arm zijn? Wie wil daar nu wonen?” Dat is zo ongeveer de standaard reactie die onze vrienden krijgen als ze vertellen dat ze hun huis in Cataluña hebben verkocht en gaan verhuizen naar Extremadura. En dat is de beleefde versie, want de inwoners hebben ook nog de reputatie domme, eigenwijze boeren te zijn die een hard bestaan lijden in een onherbergzaam landschap.

CuacosSierra-de-Gredos

Veel Spanjaarden zijn er nog nooit geweest en ze zijn van plan om dat zo te houden ook. Want wat hebben ze er te zoeken, geitenkeutels? Alleen vogelaars en wandelaars weten beter: die kennen het Nationale Park de Monfrague en de bergen van de Sierra de Gredos. Op de toppen van de Gredos ligt nu nog sneeuw, het smeltwater zoekt zijn weg door talloze “gargantas”, kloven, naar de vallei van de Vera. Daar stromen rivieren en kabbelen beekjes, liggen dorpjes verspreid tussen de kersenboomgaarden, grazen koeien in weilanden met sappig groen gras.

Cuacos-huisCuacos-fontein

Ooievaars maken hun nesten op iedere kerktoren en zoeken voedsel tussen de koeien in de wei. Er groeit tabak en de streek is beroemd om de “Pimenton de La Vera”, gerookt paprikapoeder. Kazen en worsten zijn er in allerlei smaken. Door de armoede uit vroeger tijden zijn veel dorpjes decennialang onveranderd gebleven zodat ze nu prachtig authentiek zijn en veel rust uitstralen, met op ieder plein een fontein.

Cuacos-huizenLeonne

Er zijn wandelroutes en fietsroutes in overvloed, langs historische plekken zoals de route van Karel de Vijfde. Daniël en Leonne hebben een mooi huurhuis gevonden in een kersenboomgaard met uitzicht op besneeuwde toppen en wij gaan ze graag daar af en toe bezoeken.

Extremadura-kat

Hij lijkt een beetje op Chico.

Posted 12 april 2014 by Edwin in Geen categorie

6 responses to “De Vera-vallei in Extremadura.

Subscribe to comments with RSS.

  1. Een prachtig gebied. Mooi hoor de ooievaar loopt bij de koeien wat een rust. Bij welke plaats moeten we de Vera vallei zoeken?

  2. die vakwerkhuisjes zijn ook zo apart de vergeten dorpjes en de hele sfeer..

  3. Prachtig, wat is Spanje toch mooi! Wij gaan in Mei via Monte Perdido, Aragon

  4. Een bestemming om hoog op ons lijstje te zetten. Ziet er prachtig uit! Een nieuw perspectief voor jullie vrienden. Ik wens ze veel succes en geluk daar,

  5. prachtig daar, hebben er twee keer een voorjaarsvakantie doorgebracht, met gieren, gewone en zwarte ooievaars, teveel om op te noemen. Lees dat boek van de geitenhoeder en je weet het.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.