Naar de Fallas in Valencia.   2 comments


Falla2

Maandag 17 maart 2014 (door Cokky, over gisteren).

“Ik heb nog nooit zo hard Viva España meegezongen” zegt Maria, mijn reisgenote. Ach ja, als je maar lang genoeg aan tafel zit met een grote groep gezellige Spanjaarden, ga je vanzelf meedoen. Met een bus vol bejaarden uit Calpe en Lliber zijn we naar Valencia gereden waar de feesten van de Fallas in volle gang zijn. Fallas, grote sprookjesachtige  beelden van hout en papier-maché, beelden vaak kritiek uit op de politiek. Op de nacht van 19 maart, San José, worden ze in brand gestoken. Vandaag is het een schitterende zonnige dag en de stad stroomt langzaam vol toeristen. Verspreid door de stad zijn gisteren de Fallas neergezet en op het plein bij de Kathedraal staat een groot raamwerk waar de komende dagen de bloemen op bevestigd gaan worden tijdens de ofrenda, het bloemenoffer aan de Maagd. Overal staan kraampjes en feesttenten, overal zijn lekkere dingen en speciale souvenirs te koop.

Falla3falla1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We hebben rondgelopen door het centrum, zijn even op het plein bij het gemeentehuis geweest, ruim vóór de dagelijkse mascletá begint om 14.00 uur, het knalvuurwerk waar de Valencianen zo gek op zijn. Het is gezellig druk in de stad, alleen op de Plaza del Ayuntamiento is het al een uur voor het spektakel begint, érg druk. We zoeken een terrasje in de schaduw, waar we met een heerlijk koel biertje in de verte de mascletá horen en ondertussen kijken naar alle mensen die langslopen. De Falleras hebben de prachtigste traditionele jurken aan, ook de kinderen. Om half drie brengt de bus ons naar Lliria, een klein stadje even buiten Valencia, waar we uitgebreid eten, drinken en bijkomen.

Drank2Jubilados-Lliber

De ober is uit Galicia en maakt een speciaal drankje voor ons, zodat we er weer tegen kunnen. Want na de groepsfoto bij de Falla van Lliria, gaan we weer terug naar de stad, om te kijken bij de Falla van Nou Campanar, die in voorgaande jaren vaak de eerste prijs won. Hij is inderdaad schitterend, vooral nu het donker wordt en ze mooi verlicht wordt. Overal in de stad hangt prachtige feestverlichting in de straten die meedoen. Tegen de tijd dat de bus ons thuis brengt zijn we moe van alle opgedane indrukken. En de afspraak is meteen gemaakt: volgend jaar gaan we weer.

Klik hier voor een informatieve video in het Engels over de Fallas van Valencia.

Falla4Falla6

 

 

Posted 17 maart 2014 by Edwin in Geen categorie

2 responses to “Naar de Fallas in Valencia.

Subscribe to comments with RSS.

  1. Geweldig verslag Cokky .
    Heel leuk om te lezen. …en om er bij te zijn fantastisch. ( denk ik ) .
    Gr. Grt.
    Rijk en Ria .

    Rijk en Ria van Eck
  2. Prachtig…sprookjesachtig…. Leuk vestje Ria…van Cokky?? Xxxx Simone

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.