Het grijze goud.   8 comments


Dinsdag 4 februari 2014.

Afgelopen maandag in Tegenlicht van de VPRO: “Het grijze goud”. De vergrijzing als succesverhaal. Jonge ondernemers zien in dat bij de ouderen veel geld te verdienen valt, zeker omdat het een enorme bevolkingsgroep is met een goed pensioen. Het programma brengt het als een soort ontdekking maar echt nieuws vind ik het niet. Het is zelfs heel gemakkelijk te voorspellen. Zo waren de huizen hier in 1994 spotgoedkoop. Wij kochten ons huis voor 90.000 euro en ondanks de crisis zijn we het zo kwijt voor 320.000 euro. Moeilijk te voorspellen is de prijsontwikkeling niet. En ook niet moeilijk te voorspellen is dat over wij over 15 jaar blij mogen zijn als we ons huis nog kunnen verkopen. Er zal dan bijna geen vraag meer zijn naar huizen van 200 m2 met een halve hectare grond. Waarom? Hier mijn blog van 7 jaar geleden.

Helderziend.

Dinsdag 13 februari 2007.

Grijze-golfWe wandelen over een onverhard weggetje langs een kronkelig riviertje omgeven door sinaasappelbomen. Tien jaar geleden liep hier een herder met geiten, nu komen we wandelgroepjes en fietsclubjes gepensioneerden tegen. Het is even slikken maar ik wist dat ze zouden komen. Het “dikkekontenmodel” zag ik voor het eerst in 1983, nee, het heeft niets met Cokky te maken. Het is puur wetenschappelijk. Het was een artikel van het CBS met een grafiek van de bevolkingsopbouw van Nederland. Zo´n grafiek heet een bevolkingspiramide. Maar bij deze grafiek was geen sprake van een mooi opgebouwde driehoek maar van een “dikkekontenmodel”. In de nieuwe grafiek van 2007 is de dikke kont verdwenen maar is de buik behoorlijk aan het uitpuilen. Met een beetje nadenken kon je in 1983 de gevolgen al zien aankomen. Als voorbeeld had ik een 10 jaar oudere collega waar ik bijna meer uren mee optrok dan met Cokky. Hij stamt uit 1946, precies midden in de babyboom. Hij gedroeg zich ook precies als de gemiddelde babybomer. Kocht wat in de mode was, stemde op een partij die in was, ging vreemd op de juiste leeftijd, ruilde zijn auto in op het juiste moment, ging op vakantie naar Turkije, scheidde, kortom het CBS liep altijd achter met de cijfers, ik hoefde maar een blik opzij te werpen en ik had de nieuwste gegevens. Tien jaar ouder, over 10 jaar ben ik ook zo. Dat geeft natuurlijk mogelijkheden. Zeg, Peter, wanneer wil je stoppen met werken? Wat wil je dan gaan doen? 1983.jpgO, je wilt een tweede huis in Spanje kopen, wandelen en genieten van de zon. Dat wilde ik ook wel maar wij zaten nog maar in de dijen van het “dikkekontenmodel” en als Peter in Spanje een huis zou gaan kopen dan willen 3 miljoen andere Nederlanders dat ook. Engelsen en Duitsers niet eens mee gerekend. Denk je dan echt dat de hypotheekrente voor tweede woningen nog aftrekbaar kan blijven? Denk je dan echt dat lijfrentepolissen altijd blijven bestaan? Denk je echt dat de AOW betaalbaar blijft? Denk je echt dat de huizenprijzen in Spanje zo laag blijven? Als ik thuis kom zeg ik tegen Cokky: “we gaan een huis in Spanje kopen. We stoppen al ons spaargeld er in en de rest lenen we”.” Maar we hebben nog nooit schulden gehad, kunnen we niet wachten?” “Nee, het moet nu, in 1994”. “Waarom dan?” “Vertrouw nu maar op mij, ik ben helderziend”.

(Grafiek uit mijn boekje uit 1983).

Posted 4 februari 2014 by Edwin in Geen categorie

8 responses to “Het grijze goud.

Subscribe to comments with RSS.

 1. Helder verhaal Edwin.
  Nu heb je (denk ik ) geen tijd om te antwoorden , maar de aankoopprijs van 90 000 euro is reeds
  omgerekend vanuit de gulden periode ??? Of bedoelde je 90 000 gulden. ?
  Gr. Grt.
  RenR

  Rijk en Ria van Eck
 2. Ja, ik moet hem zelf een paar keer lezen. De grafiek en benaming had ik nog niet eerder gezien en gehoord.
  Ik troost me dat een oppervlakte van > 5.400 M2 wellicht dan ook niet interessant meer is over een jaar of 15.
  Als het niet te verkopen is, dan gaat de Easymoney BV toch een terrascamping beginnen? Het leven in Spanje blijft toch altijd goedkoper dan in Nederland. Zeker voor het uit eten gaan. Daar ben ik helderziend in.

  • Klopt Henk. En ook in Nederland krijgen ze hetzelfde probleem. De vraag naar kleine, gelijkvloerse huizen zal stijgen maar de vraag naar grote huizen zal enorm dalen. Jij bent ook bijna een een “baby boomer” dus doe je voordeel ermee.

 3. Het advies in 1980 om mij te specialiseren als gerontoloog, was ook een juiste! Gelukkig heb ik het opgevolgd.
  En wat betreft de huizen: leef je leven nu!

  NB
  Op een recent symposium van knappe technische koppen in Nederland die zich bezighouden met duurzaamheid in de bouw, is voorspeld dat alle huizen gebouwd voor 2000 binnen 15 jaar geen cent meer waard zijn. Dan is afbreken en bouwen volgens nieuwe concepten met aardwarmte, zonne energie etc rendabeler.

  • Dat klopt, zeker als het gratis aardgas dat Nederland uit de grond haalt op is. De vraag naar huizen waar je voor lage kosten tot je dood, met thuiszorg, kan blijven wonen zal enorm toenemen.

 4. Duidelijk. Gracias .
  goede reis morgen .
  2R.

  Rijk en Ria van Eck
  • De nada! Morgen om 7.30 uur rijden we hier weg en om 13.05 land ik in Nederland. Na het 20 keer heen en weer re hebben gereden (100.000 km) blijft vliegen mij verbazen. Groeten uit Spanje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.