Gekleurde duiven.   5 comments


Duivensport-Spanje

Vrijdag 10 januari 2014.

Er komt een autootje oprijden, en nog één, en nog één, opgewonden mannen springen eruit, gewapend met stopwatches, verrekijkers, pen en papier en portofoons. “Mogen we alsjeblieft…” vragen ze dringend. Ja hoor, we weten het al, loop maar gauw door. En ze rennen onze tuin in, de blik omhoog gericht. Ze speuren de bomen af, het dak, de wijngaarden. “Dáár zitten ze!” roept iemand en allemaal rennen ze richting een groep felgekleurde duiven die verderop bij elkaar in de cactussen zitten. De mannen zijn lid van de plaatselijke “Club de Colombicultura”, de duivenvereniging.

Gekleurde-duiven_2

Het zijn geen postduiven, deze duiven bedrijven een andere nobele sport. Eén vrouwtjesduif wordt losgelaten en daar gaat een hele vlucht doffers achteraan, degene die het vaakst scoort heeft gewonnen. Nou ja, volgens het reglement gaat het erom dat de doffer haar verleidt en zo lang mogelijk naast haar zit zonder dat hij zich laat verdringen door die andere tientallen doffers.
De duivenmelkers fokken met hun beste doffers zodat er weer nieuwe kampioenen uit het ei komen. De duiven zijn in opvallende kleuren geverfd zodat de scheidsrechter en de eigenaars ze goed van elkaar kunnen onderscheiden. In het dorp hangt het scorebord en een tekening van alle duiven met de kleurstellingen. Deze sport wordt vooral in dit deel van Spanje beoefend, vaak in de wat kleinere dorpen.

Gekleurde-duiven_1

De duiven wordt aan de rand van het dorp losgelaten en vliegen de velden in. De vrouwtjesduif heeft een zendertje zodat de scheidsrechter en de fans in de auto het signaal kunnen opvangen. Niet altijd kunnen de auto´s de plek bereiken waar de duiven zijn, dus moeten de eigenaars een soort veldloop houden om in de buurt te komen. Als ze landen op een dak, in een ommuurde tuin of ze verdwijnen uit het zicht doordat ze zich in een omrasterd terrein bevinden met een paar waakhonden erin, dan wordt het toch lastig om de score bij te houden. Kortom, het is een kleurrijke en inspannende sport voor alle deelnemers.

Geplaatst10 januari 2014 doorEdwin inGeen categorie

5 Reacties op “Gekleurde duiven.

Schrijf je in op reacties met RSS.

  1. Ook naast ons, in het park, worden deze duiven losgelaten. Leuk om de bedoeling van dit gebeuren te lezen. Martin heeft al heel wat gekleurde duiven gefotografeerd! Veel nederlanders denken, dat de duiven “echt” zijn!!!

  2. Een paar jaar geleden zaten ze bij ons in de tuin en heb ik op verzoek van de vele mannen, die door de heg aan het gluren waren, het hek opengedaan. Ze hebben toen het vrouwtje in een kooi gedaan en de rest vloog er achteraan !

    • Klopt! die doffers zijn helemaal gek. Het zijn niet altijd wedstrijden, soms zijn het ook trainingen. Een keer heb ik het vrouwtje gered van zo’n groepsverkrachting. (Haar kop was kaal gepikt door de doffers en er waren nergens mannen te zien) De mannetjes, doffers hadden het niet in de gaten dat ik haar meenam en na een paar honderd meter heb ik toen het vrouwtje losgelaten. Vliegt ze direct weer terug! Tja, vrouwen……

  3. Ze was nog niet eens blond denk ik dan maar, als ik al die kleuren zie….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: