Sneeuw in Banyeres.   4 comments


Kasteel-Banyeres

Zondag 1 december 2013.

Het weer waar ik in Nederland zo´n hekel aan had, natte sneeuw, wordt hier in hoge mate gewaardeerd. Uitgelaten blij spelen de mannen van de fietsclub in sneeuw, als kinderen zo blij. Velen hebben nog nooit meegemaakt dat het ging sneeuwen en ook niet dat het zo hard kan gaan.

Arnau-en-Alex

Het is drie graden boven nul in Banyeres, echt goed weer voor een fietsweekend. Met dertig man zijn we het binnenland ingegaan. Het hostal was al betaald, het restaurant al gereserveerd dus van uitstel kon nu geen sprake meer zijn. Tijdens een spoedvergadering wordt vrijdagavond besloten dat we zaterdagochtend met voldoende auto´s gaan zodat we zondag allemaal weer terug kunnen met auto´s. Ik ben slim en bied onmiddellijk aan om met de Landrover te gaan. Dat scheelt mij een mountainbiketocht van 115 kilometer. De helft gaat de hele route fietsen vanaf Xaló en de andere helft neemt de fietsen mee in de auto om bij Banyeres een tocht te maken. Een groep B dus. Na 25 kilometer stranden wij hopeloos in de modder. De modder plakt zo vreselijk dat de derailleur van Juan afbreekt. Via de verharde weg fietsen we weer terug naar Banyeres.

Bevroren-druivenDruiven-in-de-sneeuw
De omslag in het weer is dit jaar zo abrupt dat de druiven bevroren aan de struiken hangen. Toch zijn ze nog lekker. Als we ´s avonds in het restaurant zitten begint het te sneeuwen. Arnaud, de jongste, komt het opgetogen vertellen met dikke sneeuwvlokken in zijn haren.

Arnau

Met moeite kan ik hun blijdschap begrijpen, het is vieze natte sneeuw. Toch luisteren ze naar een Hollander om snel de auto´s te pakken en terug te gaan naar het hostal. En zijn ze verrast dat de banden nauwelijks grip vinden in de steile straatjes.

Sneeuwvlokken-in-BanyeresSneeuw-in-Banyeres

De volgende dag ligt er nog een een aardige laag smeltende sneeuw. We bezoeken het kasteel waar Banyeres beroemd om is en rijden dan voorzichtig naar huis. Onderweg staan op de helling verschillende verlaten auto´s, zonder sneeuwkettingen was het onmogelijk om nog thuis te komen.

Banyeres-Kasteel_1

Je ziet het direct dat de kustbewoners geen ervaring met sneeuw hebben, ze rijden overdreven langzaam, terwijl de weg redelijk schoon is. En opgelucht halen ze na 70 kilometer adem als de invloed van de Middellandse Zee zich laat gelden, de sneeuw verdwijnt en overgaat in regen. Nog nooit heb ik zo genoten van een flink pak natte sneeuw.

Als je op een van de onderstaande foto´s klikt kom je in de diaserie terecht.

Posted 1 december 2013 by Edwin in Geen categorie

4 responses to “Sneeuw in Banyeres.

Subscribe to comments with RSS.

  1. Leuke belevenis . Als alle reisgenoten zo genieten dan geniet je zelf ook.
    Knuffel van ons.

  2. Ja, Edwin gek hè dat wij Nederlanders balen van die vieze natte sneeuw en de Spanjaarden het juist leuk vinden. Maar ja, ze zijn toch weer blij om in de buurt van de zee te komen, zodat ze toch zonder WINTERBANDEN, weer gezond thuis zijn gekomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.