Dik pak sneeuw in Spanje.   17 comments


Kruising

Zaterdag 16 november 2013.

“Kijk, zó”, zegt oma tegen haar kleinkind en doet voor hoe je een sneeuwbal maakt. De sneeuw plakt ontzettend goed, maar de kinderen in het binnenland van de Costa Blanca zijn duidelijk niet gewend om creatief met sneeuw te zijn.

Facheca-sneeuwSneeuwpop-Tollos

De sneeuwpoppen lijken nergens op, ze plakken handenvol sneeuw tegen elkaar terwijl je heel makkelijk en heel snel een grote bal kan rollen. “Let op!” zegt een vader tegen ons en hij zegt tegen zijn zoontje dat hij onder de olijfboom moet gaan staan. Pa schudt aan de tak en het nietsvermoedende ventje krijgt een hele lading sneeuw in zijn nek.

Nabij-Tollos

Vanuit ons huis zagen we een dun laagje sneeuw liggen achter in de vallei, met de Landrover zijn we via Castell de Castells naar het binnenland gereden en hoe verder we komen, hoe dikker de laag sneeuw wordt.

Facheca-richting-Tollos

In Facheca is de weg nog niet schoon, we maken wat foto’s en in de bar bij het zwembad, waar we normaal komen met de fietsclub als het een graad of 30 is, gaan we zitten voor een almuerzo. De stroom is uitgevallen dus de keuken moet een beetje improviseren, de houtkachel brandt, langzamerhand zien we buiten steeds meer stukken blauwe lucht verschijnen. Als we aan de koffie toe zijn floept het licht weer aan dus kunnen we een echte carajillo krijgen en als we, lekker opgewarmd, weer buiten staan, schijnt de zon volop.

Facheca

Het landschap is sprookjesachtig mooi, de sneeuw is mooi gelijkmatig recht naar beneden gevallen en bedekt alles met een dikke egale laag winterpracht. Met de zon en blauwe lucht erbij lijkt het wel of we op wintersport zijn in Oostenrijk of zo. We rijden over Tollos, waar een gewone personenauto een klein heuveltje niet op kan en sneeuwkettingen om moet doen.

Sneeuwkettingen-omdoenIn-Beniaia

Het wordt nog even een beetje spannend (vinden mijn passagiers) op een stuk weg waar maar één auto ons voorgegaan is te zien aan de sporen in de dikke sneeuwlaag, en mijn remmen doen het even niet. Maar de Landrover brengt ons veilig naar Beniaia, waar net de sneeuwschuiver van de bosbrandweer vanaf de andere kant omhoog gekomen is om de ingesneeuwde inwoners te verlossen uit hun winters isolement.

Sneeuw-op-olijfboom

Veel takken van olijfbomen zijn afgebroken door de zware lading sneeuw die erop ligt. De temperatuur stijgt tot een graad of zes en de sneeuw dooit snel. Weer thuis gaat voor het eerst dit seizoen de houtkachel aan en nemen we thee met kruidnootjes. De zon schijnt en de sneeuw lijkt onwerkelijk ver weg. Gisteren maakte Menno nog foto’s van een palm, vandaag van een palm in de sneeuw.

Voor nog meer winterse foto´s, klik op een foto en je komt in de diaserie terecht.

Posted 16 november 2013 by Edwin in Geen categorie

17 responses to “Dik pak sneeuw in Spanje.

Subscribe to comments with RSS.

 1. Wij zijn in Xelo geweest hebben de sneeuw op de bergen gezien, maar wisten niet hoe we er moesten komen. Mooie foto s hoor. Wij zijn naar Polop doorgereden.

  Geert en Lien Smit
 2. Zeer apart , prachtige foto’s , maar je broer zal hier niet blij mee zijn.
  Zo iets als wij verleden jaar op weg naar de vallei….deja vu.

  Wij wensen met name je broer nog veel zonnige dagen toe.
  Grote groet,
  Rijk en Ria.

  Rijk en Ria van Eck
 3. Edwin, zijn dat foto’s van vandaag????
  Is wel mooi, maar lijkt me nogal moeilijk om te fietsen!!

 4. Goed dat mijn auto heerlijk in de garage staat. Maar zou ik toch moeten rijden, dan is het goed om te weten, dat er WINTERBANDEN onder zitten.

  • De Landrover ploegde zich er zonder problemen doorheen op banden die geschikt zijn om voor 90% op asfalt te rijden en 10% onverhard. En jouw Lexus had met welke soort band dan ook geen enkel probleem gehad met 30 cm sneeuw, zeker weten. Maar in de garage is wel het best.

 5. Volgens mij zijn Simone en Henk nu toch wel heel blij met hun winterbandjes.

 6. Leuke reportage en mooie Spaanse foto’s. Maar goed dat jij zo kalm bent met autorijden in moeilijke omstandigheden dat geeft ons ook een gerust gevoel.

 7. Jullie hadden ook kunnen langlaufen😉. Ziet er wel heel mooi uit.

 8. Grote Groet ……Asjemenou ee ,,,,,

 9. Heel bijzonder dat jullie in Spanje de primeur hebben van de eerste sneeuw.

  • Er gaan hier in het binnenland jaren voorbij zonder sneeuw. Zo’n dik pak sneeuw is lang geleden en dan ook nog half november. Gisteravond voor het eerst de houtkachel aangedaan en gelijk al sneeuw in het binnenland. Heel bijzonder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.