Brandhout.   7 comments


Donderdag 29 november 2012.

In Nederland is verwarmen met hout een luxe, een bijzaak. In Spanje is het hebben van brandhout vaak noodzaak. Als je op een enorme aardgasbel woont doe je verder geen moeite om op een andere manier je huis te verwarmen. Voor de gezelligheid koop je soms een veel te duur zakje hout bij de benzinepomp. Of je moet toevallig boswachter zijn en de beschikking hebben over gratis brandhout. Nou ja, gratis. Het moet gezaagd worden, daarna gekloofd en je moet een ruim houthok hebben waar zo´n 30 kuub hout inpast. In Nederland verstookten wij zo´n 10 m3 per jaar. Als het erg koud was hield ik de houtkachel de hele dag brandende. Dat was mogelijk omdat we naast het kantoor woonden, “sorry, ik moet heel even weg” en tijdens een vergadering  liep ik even naar huis om de kachel van hout te voorzien. Aardgas gebruikten we nauwelijks. In Spanje heb ik net als vroeger in Nederland zo´n 2 a 3 jaar houtvoorraad. Brandhout moet droog zijn en dat duurt zo´n 2 jaar. Dik hout duurt langer, dus door het te kloven is het eerder geschikt om te stoken. Hout van de olijf- of amandelboom is natuurlijk uitstekend maar het is ook heel goed te mengen met dennenhout. Na minstens drie jaar drogen heb je geen last meer van de hars. We hebben genoeg hout voor deze winter en voor de winter van  2013 en 2014. Het dennenhout wat ik nu in de kachel stop is van 2009, het is droog en brandt prima, niets mis mee. Voldoende brandhout hebben voelt hetzelfde aan als voldoende spaargeld. Je weet zeker dat je er de komende jaren warmpjes bijzit.

Geplaatst29 november 2012 doorEdwin inGeen categorie

7 Reacties op “Brandhout.

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Nu begrijp ik waarom gister de grote dag was: mijn levensgezel nam afscheid op het werk en in de tuin ligt voor 6 jaar hout. Nu maar hopen dat hij met zijn Stihl de voorraad hout kan aanvullen voor mij. Dat is wel meer dan twee keer zoveel!

 2. Ha een houtleverancier in Xalo ? We hebben interesse, dus indien positief graag een seintje.
  Groetjes,

  • Helaas, ik hou van een enorme voorraad hout, ik weet ook niet hoe dat komt. We hebben altijd alles zelf gehouden. Dus ik zit nog niet in de brandhouthandel, maar mocht het zo zijn dan houd ik je op de hoogte.

 3. Ik heb twee zakken hout gehaald bij de brico hierin Javéa. Een zak olijfhout en een zak aanmaakhout. Dat laatste hout brandt prima, maar brandvuiteraard brij snel weg. Zodra het andere hout op is gloeite het olijfhout eigenlijk alleen maar. Thuis heb ik ook een houtkachel en kost het me met beuken, haagbeuk en eiken geen enkele moeite om een goed brandend vuur te krijgen. Wat doe ik verkeerd?

  Herman Leijendekkers
  • Olijfhout is wel het hardste brandhout wat er is. Een beetje te vergelijken met eiken maar het brandt nog moeilijker. (Waarschijnlijk is het hout ook nog niet lang genoeg geleden gezaagd en dus niet droog genoeg.)
   Olijfhout is prima te stoken maar doe net als met eikenhout, stook gemengd. Hier is Spanje is dat met sinaasappelhout, Johannesbroodboom (Algarrobo) of kersenhout. Uitsluitend olijfhout stoken kan wel naar dan moeten er ook heel dunne stukken tussen zitten of heel fijn gekloofd. Mijn advies is om dus zachter hout erbij te kopen.

 4. Yep. Olijfhout op een brandend vuur als je naar bed gaat ( gloeit perfect en lang). Pinewood en ander hout om vlammend te stoken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: