Strijd tegen de natuur.   7 comments


Dinsdag 24 januari 2012.

Misschien begin ik de strijd te winnen want dit jaar tel ik maar 5 nesten met processierupsen. Ik ben nog maar net op tijd want bij een nest hangt al een volwassen rups aan een draadje te bungelen. Tegenwoordig weten we dat meteen na Nieuwjaar de strijd begint: afhankelijk van het weer duurt het meestal niet lang voordat de eerste processierupsen en teken verschijnen. Normaal gesproken zetten we een spin voorzichtig buiten en een vlieg meppen we ook niet dood. Maar alles wat leidt tot dierenartsbezoek of ziekenhuisopname kan rekenen op onze doelgerichte agressie. Loesje kreeg dikke pootjes en een raar bekje na contact met de processierupsen, bij honden kan een ontmoeting dodelijk aflopen. Mensen kunnen er ook benauwdheid of huiduitslag van krijgen. Nadat Cokky in het ziekenhuis belandde met hoge koorts mijden we de route met hoog gras waar de teken ons hongerig op zitten te wachten. Teken zijn lastig te voorkomen of te bestrijden maar voor de processierups heb ik vallen gekocht. Met een lokstof erin voor de vlindertjes die de eitjes in de dennenbomen leggen. In mei, als de vlindertjes vliegen ga ik de vallen in de bomen hangen, eens kijken of ik van de natuur kan winnen.

 

Geplaatst24 januari 2012 doorEdwin inGeen categorie

7 Reacties op “Strijd tegen de natuur.

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Nog meer kevers in je lokdoos gevangen ? Of vliegen die nog steeds niet uit op het moment ?

  • Dit jaar heb ik in vier uur tijd 8 kevers gevangen op 5 januari toen het 24 graden werd. Daarna niets meer. Het lijkt erop dat de temperatuur boven de 22 graden moet zijn om Picudo´s rojo te vangen. De vlindertjes van de processierups worden gevangen met kartonnen doosjes waar ze aan vast plakken. Die moet je in de bomen hangen. Die lokstoffen werken uitstekend, ik snap niet waarom ze in de AXE niet werken, jij?

 2. Heb je mijn blogverhaal gelezen over die processierupsen in Mallorca ? Als dat zo is,
  ben ik blij dat ik heb meegewerkt aan een oplossing! Als nu ook de Spaanse deelregeringen het zouden hebben gelezen hadden we dit probleem misschien niet gehad !

 3. Ben ik ook nog steeds aan het uitzoeken, zodra ik meer weet ben je de eerste….

 4. Ook hier is het een stuk minder, vorig jaar zo’n 20 nesten rondom ons huis. Tot nu toe nog maar eentje gespot! 🙂

 5. Met interesse je blog gelezen over de dennen processierups. Wij wonen in het zuiden van Spanje (Almería) en hebben steeds meer last van de deze rupsen. We knippen de nesten er zo veel mogelijk uit, maar kunnen niet overal bij en we hebben erg veel dennen op ons terrein. Hoewel we begrijpen dat ze niet zo gevaarlijk zijn als de eiken processie rups, vinden we het geen prettig idee. Hebben jullie een tip, waar we bestrijdingsmiddel kunnen krijgen of minstens een naam van het product zodat we het ergens kunnen bestellen?
  Graag horen we van jullie, vriendelijke groet,
  Lieke Langezaal

  • Als je huisdieren ermee in aanraking komen kunnen ze er enorm ziek van worden en zelfs overlijden. Dus je moet wel opletten. Als ik een processie van rupsen tegenkom dan giet ik er benzine over. Niet aansteken! Ze zijn vrijwel direct dood. Verder spuit ik vanaf de ladder met de rugspuit de nesten in. Het middel maakt niet veel uit. Nu gebruik ik een middel tegen bladluizen. Ik maak het wel aan op de sterkste dosering. Spuiten totdat het middel uit het nest druipt. In Amerika heb ik valletjes gekocht om de vlinders in mei te vangen. Er zit lokstof in en als ze in het kartonnen driehoekje vliegen plakken ze eraan vast. Waarschijnlijk verkoopt een goede coöperatie (voor de landbouwers) bij jullie in buurt ook wel deze middelen. Er is ook en speciaal bestrijdingsmiddel tegen de processierups maar dat is nogal duur. Op de foto zie je hoe tong en bek van een hond of kat kan opzwellen nadat ze in aanraking zijn geweest met de “procesionario del pino” Als je hierop zoekt krijg je ook Spaanse website´s met informatie over de bestrijding. Veel succes! Groeten, Edwin.
   null

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: