Picudo Rojo, de rode kever in palmen.   34 comments


Woensdag 16 november 2011.

Alsof de larven van de Picudo Rojo, de rode snuitkever, een feestje aan het vieren zijn. Nadat Miquel onze palm een kopje kleiner heeft gemaakt, klim ik de ladder op. Dit is echt verbazingwekkend, ik zie geen larven maar je kan ze horen! Het smakkende en soms piepende geluid is zo hard dat een beetje geluidsman het gemakkelijk kan opnemen. Even nog goed luisteren en met mijn autosleutel pulk ik er zo een uit. Zo hoor ik er zeker nog een stuk of 10.

Een palm is geen boom en groeit van binnenuit. Juist op dit sappige, zachte hart hebben de larven het gemunt. Nou, het feestje is over want er komt zo meteen 50 liter bestrijdingsmiddel aan. Miquel heeft een twintigtal bladeren laten zitten die niet zijn aangetast, omdat ze te oud zijn. Dat staat veel beter, vanuit de kamer zie je niet eens dat de top weg is, en de palm kan dan nog ademen. Vaak is al na een week, in het midden van de palm, een nieuwe punt te zien. Zo is de palm nog te redden. Bij de volgende palm die veel kleiner is en naar mijn mening nog niet aangetast is, vinden we één kever. Die bezig is een plekje te maken om zo´n 200 eitjes te leggen. De andere 4 palmen zijn nog kleiner en krijgen alleen maar de 50 liter douche. In de lawine van bladeren vind ik een cocon waarin de larf is verpopt tot kever, hij is leeg …. Nu ik dit heb gezien weet ik zeker dat alle palmen met deze kever te maken krijgen. Er is geen houden aan. Volgende week komt Miquel terug om nog eens de palmen te bespuiten en daarna? “Dat kun je zelf wel, het middel verkopen ze in Benissa en mag ook gebruikt worden op alle soorten groeten. Het is niet gevaarlijk en je hoeft het maar 1 keer per maand te doen.”  Bedankt, Miquel maar ik ga toch eens kijken of er nog andere manieren zijn.

Ondanks Miquel het druk heeft wil hij best nog meer klanten: tel. 6 33 31 31 41. Hij spreekt Engels en Frans.  Ook voor het bestrijden van de processierups in de dennenbomen. Hij rekende 125 euro voor een halve dag werk. (inclusief een paar honderd liter bestrijdingsmiddel.) Moet ik volgens de afspraak wel zelf alle rotzooi opruimen. Daar heb ik nu echt zin in.

Geplaatst16 november 2011 doorEdwin inGeen categorie

34 Reacties op “Picudo Rojo, de rode kever in palmen.

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Jeetje Edwin, wat een gedoe. Wil Miquel ook in Italie klanten?:) Wij hebben nog steeds een sneue berk waar we volgende week, als we weer in Caldese zijn, eens goed naar moeten kijken. Succes met het opruimen van de troep en beterschap.

 2. Hoi Edwin,
  Wat zonde van die prachtige bomen. Ik hoop dat ze het overleven en dat er in de toekomst een betere bestrijding mogelijk is.
  Met groeten Ton

 3. Kan je ook preventief de palm behandelen? En waar in Benissa kan je dat spul halen?
  Wij hebben ook een mooie grote palm en dat zou toch wel erg zonde zijn als die rot kever ook bij ons komt.
  Sterkte met jullie ‘verlies’.
  En nog beterschap.
  Groetjes Robert en Carolien van Casa La RoCa

 4. Hopelijk is kevermans nu naar de eeuwige jachtvelden, want het zou zonde zijn van die prachtige palmen. We duimen!!

  Bij ons zijn de meeste schijfcacti aangetast door een insect ´de rode bladluis´? Er komt schimmel op de bladen, waarna de bladen afsterven.

 5. Afscheid nemen van zo’n mooie boom die denkelijk zo sfeer en beeld bepalend is. Wat naar. De leerzame tekst kopieer en plak ik in ons Tuin in Spanje document. Je weet maar nooit!

  • Zo gauw je in Spanje ben moet je de palmen laten behandelen, anders ben je bijna zeker kwijt. Die van ons moet over 6 maanden er alweer aardig uitzien. Het zieligste vond ik, net bij zonsondergang, dat de tientallen mussen geen slaapplek hadden. Ze zijn nu verhuisd naar de dennenbomen, maar die zijn een stuk kouder dan zo´n dichte palm.

 6. Elke maand spuiten? En dat voor onbepaalde tijd? Dat is nog al een opgave… Heeft deze kever geen natuurlijke vijanden in Spanje? Het creëert wel weer werkgelegenheid, aan al die palmen in jullie omgeving kunnen makkelijk meerdere mensen een dagtaak hebben. Maar het blijft balen! Hoe is het met de griep?

  • Er zijn ook andere middelen waar een schimmel wordt ingezet de beauveria bassiana http://www.reniruss.com/gb/produkt.html Daar moet je drie keer per jaar mee spuiten. Het is dat de palm zo beeldbepalend is geworden anders is het gewoon veel gemakkelijker om voor een Washingtonia robusta te kiezen. Daar zijn nog geen aantastingen van gezien. Maar ik heb ze nooit echt mooi gevonden. Over een tijdje ga ik waarschijnlijk over op het systeem van http://www.sospalm.es/modo_empleo.html. Maar hiervan zeggen ze dat ze na een tijdje niet meer werken omdat de palm het buisje met littekenweefsel omhuld. Ik ga nog verder studeren. Met de griep gaat het goed, de virussen hebben het nog prima naar hun zin in mijn hete bloed.

   • Dat ziet er goed uit. Ik las ook iets over nematoden, misschien een optie? Die microgolftechnologie lijkt me een beetje omslachtig. Dus je hebt echt De griep te pakken. Geen hoofd- en spierpijn dan? Ziet er naar uit dat je toch nog even in je bed hoort…..

 7. Moet je die larven die uit de palm zijn gehaald dan ook niet doden om verspreiding tegen te gaan ? Aangezien je de rommel zelf moet opruimen.

  MVG,
  Hans

  • De larven zijn heel kwetsbaar. Buiten het hart van een flinke palmboom zijn ze zo dood. Ze zoeken de echt de kern op en profiteren van de sapstroom. In de aangetaste bladeren, die er vanzelf afvielen vind je dan ook geen larf, die knagen richting het hart. We vonden dus aan de buitenkant, van de achterste boom, een kever. Die was pas een paar dagen geleden komen aanvliegen. IK heb hem bewaard maar nu is ook dood. De kever kan zelf niet knagen en boort aan de buitenkant van de palm een klein gaatje en legt zo´n 200 eitjes. Dan komen de larven uit en knagen zich een weg naar het hart van de palm. Als ze groot genoeg zijn maken ze een cocon, aan de buitenkant van de palm, dan verpoppen ze zich en komt er een nieuwe kever uit. De larven kunnen dus geen kwaad op de grond. Wel de hele cocons, hoewel die behoorlijk stevig zijn kan je ze gemakkelijk openmaken. Als je ze rust zou zou gunnen, dan kunnen er nieuwe kevers uitkomen. Als de rommel door de versnipperaar gaat op het ecopark lijkt mij dat voldoende. Kortom, ze hebben de hele palm nodig om hun levenscyclus te kunnen doorlopen. Maar zoals ik het nu bekijk is er geen houden aan. Voordat je iets aan de palm ziet zijn de eerste nieuwe kevers allang uitgevlogen, het is bijna een continu proces. Wageningen heeft een lokstof ontwikkeld (al in 2006) om ze te vangen http://www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/dossiers/Kever_op_dadelpalm.htm Maar ja, als je die in je tuin zet heb je grote kans dat alle kevers uit de buurt richting jouw palmen komen en dat voelt voor veel mensen ook niet prettig. Ze mochten zich eens vergissen. Nu wij onze palmen toch behandelen zal ik eens informeren wat de kosten zijn en eens kijken of het werkt. Gewoon voor de lol. Ik zal zo wel wat foto’s laten zien in een extra logje.

 8. Bedankt voor de uitleg, misschien iets voor de overheid om op dun bevolkte plekken die lokstof te gaan gebruiken.

  MVG,
  Hans

 9. Hoi Edwin, ik ben een beetje laat met mijn reactie, maar wij gebruiken de val met de lokstof ( gekocht bij de Cooperativa in Pedreguer) en spuiten één maal per maand. Ook is het nuttig de palmen te snoeien in de koude tijd. Het is verontrustend hoeveel palmen er binnen een jaar gesneuveld zijn. Wij duimen ook voor onze dadelpalmen, maar het vooruitzicht ze tot in St. Juttemis te moeten blijven behandelen maakt niet vrolijk ! Sterkte met jouw palmen en blijf vooral schrijven over hoe het verder ging !

  • Omdat er zoveel over de rode picudo geschreven en gesproken wordt, heb ik mijn twee palmen ook na laten kijken, door een especialista. En volgens hem zijn ze nog wel te redden. Afgelopen week, is er bij mijn buurman een palm gesneuveld. Zomaar in elkaar gestort. Mijn palmen zijn nu schoon gem aakt, en behandeld met een vloeistof, dat moet elke maand gedaan worden. Vandaag heb ik van de palmen maar ook op de grond negen kevers geraapt, ze konden nog wel lopen, maar wel als een kever die te diep in ’t glaasje heeft gekeken. Ze zijn nu “overleden”
   Bij één van de palmen zaten er inderdaad nesten in de top.
   We houden ze goed in de gaten, en doen wat de especialista ons heeft voorgeschoteld.
   Groeten T A Feenstra, oud zeeman, 30 jaar gevaren.

   Theo Adriaan Feenstra
   • Ik heb lokstof en een val besteld om de rode kevers te vangen. Gewoon voor de lol, om eens te kijken of het werkt. Miquel komt nog 1 keer terug om te spuiten en dan moeten we het zelf doen. Groeten terug, Edwin.

 10. Wij hebben hier in L ‘Estartit 600 km noorderlijker nu hetzelfde probleem. De gemeente adviseert preventief 3 x per jaar te spuiten.
  Ben eigenlijk wel benieuwd hoe dat spul heet waarmee jullie het behandelen.
  Hier wordt namelijk geadvieseerd gewoon de palm om te halen en een nieuwe te planten, naar mijn idee wel erg snel gedacht.
  Het bericht dat jullie al binnen enkele weken nieuwe schuiten zagen klinkt veelbelovend, uiteindelijk zijn normaal gesproken palmen erg sterk.

  marijke wolterink
 11. Beste Picudo Rojo geïnteresseerden,

  Ook bij ons in San Vicente hebben de Picudo’s toegeslagen. Eén palmpje met een stam van ca 1 meter is gesneuveld.
  Maar wat ik heel graag wil weten;
  Waartoe dient bij die ellendige tor dat ” brilletje/achteruitkijkspiegels” op zijn neus?
  Als ik handiger was met deze computer zou ik een foto, waarop dat brilletje te zien is, toe kunnen toevoegen.

  Bvd Robert

 12. Pingback: Picudo rojo geeft veel werk. « Wonen in Spanje

 13. Beste mensen,

  wij hebben een huisje vlakbij Benidorm met een redelijke tuin met daarin diverse palmen waaronder 3 dadelpalmen. 2 prachtig groot en bepalend. Een slechts een paar jaar oud en dus nog klein.
  1,5 jaar geleden is de mooiste en grootste van de 3 getroffen door de rode kever. Binnen 2 weken nadat het was ontdekt en met spuiten was begonnen was de boom dood. Er was geen houden aan.
  De buren kregen vlak daarna hetzelfde probleem en hebben de boom zonder takken laten staan. Fraai gezicht zo’n totempaal in de tuin. Maar ook die heeft het niet gehaald. Ondanks spuiten zijn er geen nieuwe takken gegroeid.
  In juni dit jaar werd onze 2e grote dadelpalm getroffen. Meteen weg laten halen. In de kop bevonden zich tientallen larven! Uit voorzorg ook de kleine dadelpalm maar weggehaald want de rode kevers vlogen vrolijk rond de afgezaagde stam rond (geur blijft enkele dagen aktief!) en zaten ook al bij de jonge aanplant. Conclusie: Preventief spuiten helpt maar zodra er larven inzitten is het onbegonnen werk, meteen weghalen is ons devies om erger te voorkomen! Ook voor de omliggende tuinen. Sterkte ermee.

  De Vosjes uit Ede
  • Jammer van al die palmbomen, die van ons is ook niet meer uitgelopen. Die ga ik in november omzagen. In een andere palm is het mij toch nog gelukt om de larven dood te krijgen door het middel van SOS palm te gebruiken. Na vier uur hoorde ik niets meer in de stam knagen. Hier in de buurt zie ik toch ook een hoop palmen die weer uitlopen. Maar het blijft een heel gedoe. Vanochtend wilde ik bij de buren een palm preventief gaan inspuiten toen er een vogelnestje in bleek te zitten met 2 doodsbange vogeltjes. Ze staan op uitvliegen dus ik heb de bespuiting maar een weekje uitgesteld. Een ander palm staat in bloei en op de bloemen zaten tientallen bijen. Het product mag je dan niet gebruiken. Dus die ook maar niet bespoten. Ver van onze palmen heb ik nog een val staan en dat gaat lekker, iedere dag vang ik nog een paar kever. Nee, voorlopig zie ik nog einde aan deze plaag.

 14. ecopalmring behandeling en endotherapy is de enige oplossing

  • Was dat maar waar! Als de larven in de palm zitten is het een goede manier om ze te doden maar daarna zal de palm toch beschermd moeten worden tegen aanvallen van nieuwe kevers?

 15. Beste Edwin, wij hebben op Mallorca twee prachtige beeldbepalende oude palmen. Al enige jaren hebben zij last van de kevers. Onze tuinman wist wel hoe hij hiermee om moest gaan zei hij en plaatste regelmatig plastic flacons met vloeistof aan de stam. Nu is er echter binnen een paar maanden niets meer van de palmen over, de bladeren liggen plat. Het is werkelijk doodzonde. Wat adviseer jij te doen om ze alsnog te redden. Ze waren zo mooi, visite uit nl zei regelmatig nog nooit zulke mooie palmbomen te hebben gezien. Alsjeblieft graag je advies.
  Bijvoorbaat dank!!!!!!!!!
  Jan Piet de Vos en Margarita Arrom

  • Er is misschien maar een kleine kans om ze nog te redden. Dat is om iedere maand 15 liter bestrijdingsmiddel in de kroon te gieten of te spuiten, Actara of een ander middel. Het probleem is dat de Picudo Rojo resistent wordt. Wissel dus met middelen! Injecteer de palm opnieuw http://www.sospalm.com/index.php/es/ Hopelijk gaan de larven in de kroon dood en loopt de palm opnieuw uit. Het blijft heel moeilijk.

   Succes!

 16. Hallo allemaal, Onze palm is enkele jaren geleden met succes gered van een een aanval van de larven van de Picudo Rojo. Dit jaar is die ring van oude bladeren verwijdert die destijds de top van de boom vormden. Daardoor werden de boorgaten van deze larven in de stam zichtbaar. Ik ben vreselijk geschrokken van de grote hoeveelheid gaten in de stam, waarvan één bijna zo groot als twee vuisten, die tot diep in de boom doorloopt. Ik heb bijna al het rotte materiaal eruit gehaald, maar ik weet nu niet wat ik verder moet doen. Na een regenbui blijft water in deze gaten staan. Ik neem aan dat daardoor het rotten steeds verder doorgaat. Kan iemand mij vertellen wat ik zou kunnen doen om onze schitterende boom te redden of kent iemand een expert die ons kan helpen?
  Bij voorbaat dank, groet,
  Karen

  • Wie snoeit jullie palm? Ik ken hier een paar bedrijven die gespecialiseerd zijn in het snoeien van palmen.
   Een palm is geen boom maar vergelijkbaar met een varen. De buitenkant van de palm is dood. De palm groeit van binnenuit, daar leeft hij dus en daar gaan de larven naartoe om van de sapstroom te leven. Nu de palm leeft maakt het gat aan de buitenkant niet veel uit. Bij het snoeien wordt de buitenkant eraf gehaald tot op de levende stam. Dan is het gat waarschijnlijk weg.
   Bij een gewone boom is het andersom. Daar leeft de buitenkant en is de binnenkant dood.
   Wel moet de palm iedere maand ingespoten worden met 15 liter Actara of een ander middel met helaas Imidacloprid.

 17. Heeft er iemand ervaring met een schimmel in palmbomen? Het is nu de 4 de palmboom waarbij de bladeren verdrogen op korte tijd. En… er zit geen picudo in.

 18. Nee, dat heb ik bij ons in de buurt nog nooit gezien in de Canarische Palm.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: